Picadillo – niezwykłe danie z wołowiną, pikantnym chorizo, oliwkami, rodzynkami, cynamonem i kuminem. Potrawka jak Kuba gorąca!
Czas: 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 2 szklanki posiekanego w kostkę chorizo
- 2 małe cebule (drobno posiekane)
- 4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- Puszka całych pomidorów
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 liście laurowe
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 2/3 szklanki rodzynek
- 2/3 szklanki pokrojonych oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej olej w szerokim rondlu. Wsyp do niego cebulę, przesmaż przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklista. Dodaj czosnek i chorizo. Smaż mieszając przez 8-10 minut, aż chorizo ładnie się przyrumieni.
Krok 2
Włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką. Kiedy wołowina zbrązowieje i ładnie się przesmaży, dodaj do niej płaską łyżkę cynamonu i łyżeczkę kuminu. Wymieszaj, a następnie wlej do rondla pomidory wraz z zalewą i 2 łyżki octu winnego. Rozdrobnij pomidory szpatułką, wymieszaj całość, przykryj i duś na wolnym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec dodaj do potrawki oliwki i rodzynki. Wymieszaj.
Na koniec dopraw solą i pieprzem (jeśli używasz pikantnego chorizo to uważaj z pieprzem), posyp zieleniną. Podawaj z gotowanym ryżem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź również ratatouille w 2 krokach z piekarnika.