Dziś mamy dla Was patent na stir fry z żeberkami. Mały kulinarny przekręt wystarczy, aby metoda super szybkiego smażenia w 3 minuty sprawdziła się dla wieprzowiny.

stri fry z żeberkami

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: Co najmniej 3

Szybkie smażenie nie tylko dla wołowiny

Stir fry to technika szybkiego przygotowywania rozmaitych dań, krótko obsmażonych na bardzo intensywnym ogniu. Metoda świetnie sprawdza się w przypadku makaronów, warzyw, owoców morza, drobiu, czyli generalnie produktów miękkich, podatnych na wysokie temperatury lub, jak w przypadku wołowiny, surowców, które nie muszą być mocno wysmażone (a nawet nie powinny). Czy do szybkiego smażenia nadaje się wieprzowina? A no właśnie. To rodzaj mięsa, który musi być bardzo dobrze wysmażony. Ale czy można w 2-3 minuty dobrze wysmażyć np. mięso z żeberek?

Wieprzowina w 3 minuty

Dość tych pytań, bo pewnie już wiecie, że znamy odpowiedź i tylko podkręcamy temperaturę. Mamy dla Was super przekręt na spreparowanie wieprzowiny w taki sposób, że po trzech minutach smażenia jest gotowa do konsumpcji. Dotyczy to nie tylko miękkiej polędwiczki, ale też np. żeberek, które są raczej twarde. Wystarczy zmacerować mięso w roztworze wody i sody, potrzymać je w miksturze przez 15 minut i gotowe. Mięso staje się mięciutkie i idealnie nadaje się do dań typu stir fry.

Ten patent pochodzi z serwisu seriuoseats.com.

Składniki:

  • Opakowanie makaronu chińskiego 
  • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej lub żeberek wieprzowych (bez kości)
  • 1 łyżeczka sody

Sos

  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 łyżki octu balsamicznego 
  • 2 łyżki octu (najlepiej ryżowego)
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
  • Korzeń imbiru wielkości kciuka drobno starty
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane 
  • Pęk szczypioru z 4 cebulkami albo 4 dymki plus szczypiorek, wszystko drobno posiekane  
  • 1/2 główki brokułu
  • Kawałek poszatkowanej czerwonej kapusty, białej lub pak choy albo pekińskiej 
  • 1 posiekana marchew
  • Prażone nasiona sezamu do dekoracji 

Przygotowanie:

Krok 1 

Oczyść polędwiczki (a szczególne żeberka jeśli ich używasz)z nadmiaru tłuszczu i błonek. Pokrój w paski grubości około centymetra. Rozpuść łyżeczkę sody w szklance zimnej wody i zalej miksturą mięso. Odstaw na 15 minut.

Krok 2

W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą.

Krok 3

Wymieszaj w miseczce 3 łyżki cukru, 3 łyżki sosu sojowego,  3 łyżki sosu ostrygowego, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki octu, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mieszaj, aż w miksturze rozpuści się cukier.

Krok 4

Odsącz mięso z wody, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski i wymieszaj z 2 łyżkami sosu. Odstaw.

Krok 5

W woku albo dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć na niego imbir, cebulę, zamieszaj a potem dodaj czosnek. Smaż miesiąc pół minuty. Zwiększ temperaturę pod rondlem i wrzucaj po kolei: kapustę, brokuły i marchew. Mieszaj często, żeby warzywa nie przywarły do dna. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną i solidnie się podsmażą. Wtedy zdejmij je z woka/rondla i odłóż na talerz.

Krok 6

Przełóż naczynie do zapiekania z powrotem na kuchenkę, wlej łyżkę oleju i na rozgrzany tłuszcz wrzuć mięso. Mieszaj intensywnie, szczególnie na początku, kiedy surowe mięso ma skłonność do przywierania do dna. Smaż 3-4 minuty, aż mięso się przyrumieni. Wtedy przełóż na talerz z warzywami.

Krok 7

Znowu wróć z wokiem/rondlem na kuchenkę, wlej łyżkę oleju i przesmaż na nim makaron. Minuta wystarczy. Następnie dodaj pozostały sos, przełóż do naczynia warzywa i mięso, zamieszaj i smaż przez kolejną minutę.

Podawaj makaron posypany posiekanym szczypiorem i prażonym sezamem.

Smacznego!