Pieczony bakłażan jest pyszny, ale ten jest szczególnie dobry: kostki bakłażana zostały obtoczone w aromatycznej, ziołowej posypce.

Czas: 30 minut
Poziom trudności: Dość łatwe
Liczba porcji: 2

Pyszne, zdrowe, warzywne danie. Wszystko tu jest dobre, ale pierwsze skrzypce gra pieczony, panierowany w ziołach bakłażan. W tym daniu występuje jako dodatek, jednak doskonale nadaje się na przekąskę, np. do oglądania filmów. Pokochasz je bardziej niż chipsy.
Ważnym składnikiem jest makaron: użyliśmy makaronu soba, to niezwykle delikatny, gryczany makaron japoński. Jeśli nie jesteś w stanie go kupić użyj dowolnego makaronu z mąki pełnoziarnistej. Nie musi to być spaghetti, doskonale sprawdzi się każdy makaron.

Czy wiesz, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań) możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl – z dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży!

Składniki:

  • 1 średni bakłażan
  • ½ główki kalafiora
  • 100 g (szklanka) zielonej fasolki
  • 100 g makaronu sobą lub makaronu gryczanego lub pełnoziarnistego

Panierka

  • 3 łyżki masła
  • ½ łyżeczki suszonego oregano½ łyżeczki suszonej bazylii
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki bułki tartej

Pesto

  • 3 łyżki siekanej pietruszki
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Bakłażana pokrój w kostkę, dobrze posól i odstaw na 15 minut. Opłucz na sicie, osusz, przełóż do misy. Rozgrzej na patelni 3 łyżki masła, kiedy się roztopi polej nim bakłażana. Wymieszaj pozostałe składniki panierki i wysyp do bakłażana dokładnie obtaczając go w panierce. Wysyp bakłażana na tackę do pieczenia. Obok ułóż umyte różyczki kalafiora oraz fasolkę szparagową. Posól kalafiora i fasolkę. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.

Krok 2
Ugotuj makron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą.

Krok 3
Zrób pesto: przełóż do miksera pietruszkę, szczypiorek, parmezan, dodaj sok z cytryny i olej. Zmiksuj. Pesto możesz zrobić też przy pomocy robota ręcznego.

Krok 4
Połącz pesto z makaronem. Dodaj pieczone warzywa. Podawaj.
Smacznego!