Błyskawiczny makaron, który robi się w czasie jaki linguini potrzebuje, żeby się ugotować, czyli 10-12 minut.

Czas: 12 minut

Poziom trudno: Łatwy

Liczba porcji: 2

Danie tak proste, że bardziej się nie da

Amerykanie mają na takie dania określenie „comfort food” – jedzenie szybkie w przygotowaniu, do którego trzeba minimum składników i czasu, w sam raz do zrobienia w zabieganym tygodniu lub na szybką kolację. Cytrynowe linguini idealnie wpisuje się w tę definicję: jest proste jak ugotowanie makaronu i równie szybkie w wykonaniu. A przy tym pysznie smakuje. To niewiarygodne, że z kilku dość trywialnych składników można wyczarować tak smakowite danie. Pomimo użycia masła i śmietany, pasta jest lekka i odświeżająca. Wszystko za sprawą cytryny.

Tu mała uwaga odnośnie tłuszczu w przepisie: jeśli się uprzecie, możecie zastąpić śmietanę jogurtem i  ograniczyć ilość masła, ale wierzcie, że nie będzie to dobry pomysł. Linguini potrzebuje dość solidnego sosu, bo to główny składnik pasty. Poza tym nie bójcie się tłuszczy, to nie one, wbrew powszechnemu przekonaniu są największym wrogiem naszych talii. W rozsądnych ilościach odrobina masła i śmietany nikomu nie zaszkodziła.

Więcej pysznych i prostych przepisów z makaronem znajdziecie tutaj.

Przepis na cytrynową pastę jest dość znany. Można go znaleźć w wielu miejscach, np. u Jamiego Oliviera. Nam najbardziej podoba się receptura Pierre Franeya ze względu na optymalną ilość soku cytrynowego jaką trzeba dodać do sosu.

Składniki:

  • Makaronu linguini
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka tartej skórki z cytryny
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 4 łyżki siekanej bazylii lub natki pietruszki
  • Garść posiekanej rukoli

Przygotowanie:

Krok 1

Zagotuj w garnku dobrze osoloną wodę, włóż do niej makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 2

Umyj dokładnie cytrynę i sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach. 

Krok 3

Rozgrzej rondel, wyłóż do niego 2 łyżki masła, roztop. Następnie wrzuć na masło skórkę z cytryny, przesmaż chwilę mieszając, następnie dodaj 4 łyżki śmietany. Podgrzewaj mieszając, aż na powierzchni sosu pojawią się bąble.

Krok 4

Odcedź makaron i przełóż do rondla z sosem. Wymieszaj. Linguini powinno wchłonąć sos. Następnie dodaj do makaronu tarty parmezan i 2 łyżki soku z cytryny. Wymieszaj. Przed podaniem dodaj do pasty posiekaną pietruszkę i rukolę.

Podawaj z tartym parmezanem i startą skórką z cytryny w osobnych miseczkach.

Smacznego!