Jak ugotować ryż do dań azjatyckich? Mamy dla Was prosty sposób przygotowania ryżu, idealnego dodatku do smażonych mięs i owoców morza w kuchni azjatyckiej. Jest miękki, kleisty i kremowy. Łatwo można jeść go pałeczkami.
Czas: 20 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- Szklanka ryżu
- 2 szklanki wody
Sos
- 4 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
- 2 łyżki cukru najlepiej brązowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka sosu sriracha (dla tych co lubią ostrzejsze potrawy)
Przygotowanie:
Krok 1
Wypłucz dokładnie ryż w zimnek wodzie. Zalej ziarno, przemieszaj ręką, a następnie odcedź. Powtarzaj czynność 4-5 razy, aż woda nie będzie już mętna. Odcedź po raz ostatni.
Krok 2
Zagotuj w garnku 2 szklanki wody, wsyp do niej ryż, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu 15 minut. Wyłącz ogień i trzymaj ryż pod przykryciem jeszcze 5 minut. Odkryj i przemieszaj.
Krok 3
Wymieszaj składniki sosu. Polej nim ryż lub podawaj w osobnym naczyniu.
Smacznego!