Doskonały patent na przekąskę do pracy, lekki deser, albo śniadanie. Muffiny marchewkowe są zdrowe, lekkie, bo nie ma w nich mąki, ani cukru.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 12 muffinów małych lub 6 dużych
Kolejna nasza propozycja na warzywne muffiny bez mąki, z minimalną ilością miodu. Możecie z niego w ogóle zrezygnować, bo marchewka jest sam w sobie słodka. Ale też nie ma co przesadzać – dwie łyżki miodu to nie zbrodnia:) Jedna muffinka ma i tak mniej niż 100 kalorii!
Tydzień temu prezentwaliśmy Wam przepis na mega proste FitMuffiny z fasoli. Muffinki marchewkowe robi się w równie łatwy sposób: wystarczy najzwyklejszy robot kuchenny, mikser, czy blender, garść płatków owsianych, marchew, mleko, jajko, 2 minuty miksowania i gotowe!
Przepis pochodzi z bloga thebigmansword.com
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka tartej marchewki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- Duża garść orzechów włoskich drobno posiekanych
- 6 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 170 stopni.
Wsyp do misy miksera 2 szklanki płatków owsianych, łyżkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, sól, zmiksuj całość. Dodaj do misy mokre składniki oprócz oleju: szklankę tartej marchewki, 1 jajko, 2 łyżki miodu. Znowu zmiksuj. Dodaj do ciasta olej i zmiksuj po raz ostatni. Dodaj do masy posiekane orzechy.
Krok 2
Rozłóż ciasto do kokilek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut. Sprawdź wykałaczką czy muffiny są gotowe: jeśli patyczek wyciągnięty z babeczki nie jest oblepiony ciastem, są one już gotowe.
Odstaw muffiny do całkowitego ostygnięcia.