Wystarczy kilka składników, żeby zrobić tę pyszną zapiekankę z makaronu. Listę składników możesz jednak dowolnie poszerzać o ulubione warzywa. Tak jak to jest w przypadku pizzy – ostateczny skład zależy od Ciebie.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Przepis pochodzi z bloga rachelcooks.com
Składniki:
- 200 g makaronu warzywnego (z ciecierzycy, soczewicy) lub zwykłego typu rurki, świderki
- 1 szklanka sosu marinara (według tego przepisu)
- Kilka plasterków salami
- Garść pomidorów koktajlowych
- Garść szpinaku
- 1 kulka mozzarelli
- Kilka łyżek tartego parmezanu
- Kilka łyżek posiekanych listków bazylii
- Łyżka oleju
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie, ale odcedź go minutę przed podanym czasem. Powinien być mocno al dente.
Krok 2
Umyj szpinak i pomidorki. Pokrój je na połowy. Wysmaruj olejem dno żaroodpornego, płaskiego naczynia – może to być także patelnia. Przełóż do niego makaron. Dodaj porwaną na kawałki mozzarellę (zachowaj kilka plastrów do wyłożenia na wierzch „pizzy”), a następnie parmezan, pomidorki koktajlowe, sos marinara i bazylię. Wymieszaj całość, posól i popieprz do smaku i rozłóż równomiernie w naczyniu. Na wierzchu połóż kilka plastrów mozzarelli i pokrojone salami.
Krok 3
Nastaw piekarnik na 190 stopni. Wstaw makaron do piekarnika, zapiekaj przez 20 minut. I gotowe!
Smacznego!
Zapiekanka doskonale nadaje się do mroźenia. Czas przechowywania w zamrażalniku to 1 miesiąc.