Wystarczy kilka składników, żeby zrobić tę pyszną zapiekankę z makaronu. Listę składników możesz  jednak dowolnie poszerzać o ulubione warzywa. Tak jak to jest w przypadku pizzy – ostateczny skład zależy od Ciebie.

Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże

Przepis pochodzi z bloga rachelcooks.com

Składniki:

  • 200 g makaronu warzywnego (z ciecierzycy, soczewicy) lub zwykłego typu rurki, świderki
  • 1 szklanka sosu marinara (według tego przepisu)
  • Kilka plasterków salami
  • Garść pomidorów koktajlowych
  • Garść szpinaku
  • 1 kulka mozzarelli
  • Kilka łyżek tartego parmezanu
  • Kilka łyżek posiekanych listków bazylii
  • Łyżka oleju
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie, ale odcedź go minutę przed podanym czasem. Powinien być mocno al dente.

Krok 2
Umyj szpinak i pomidorki. Pokrój je na połowy. Wysmaruj olejem dno żaroodpornego, płaskiego naczynia – może to być także patelnia. Przełóż do niego makaron. Dodaj porwaną na kawałki mozzarellę (zachowaj kilka plastrów do wyłożenia na wierzch „pizzy”), a następnie parmezan, pomidorki koktajlowe, sos marinara i bazylię. Wymieszaj całość, posól i popieprz do smaku i rozłóż równomiernie w naczyniu. Na wierzchu połóż kilka plastrów mozzarelli i pokrojone salami.

Krok 3
Nastaw piekarnik na 190 stopni. Wstaw makaron do piekarnika, zapiekaj przez 20 minut. I gotowe!
Smacznego!

Zapiekanka doskonale nadaje się do mroźenia. Czas przechowywania w zamrażalniku to 1 miesiąc.