Tak, nie przesłyszeliście się, nie chodzi o pizzę z kurczakiem, ale o pizzę na cieście z kurczaka. Na margherittcie przecież nie ma drobiowego mięsa:)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Liczba porcji: 2
Jest pizza bianca, pizza hawajska, jest nawet pizza góralska – z oscypkiem, ale pizza z kurczaka? Tak, wiemy, brzmi dziwnie i nasza reakcja, kiedy zobaczyliśmy przepis też była WTF?! Pizza z kurczakiem, to ok, ale z kurczaka? A jednak. Są na świecie rzeczy, o których się filologom nie śniło:)
Pizza na cieście z kurczaka to naprawdę świetny patent na niecodzienne danie, oryginalne, przyciągające wzrok i smaczne. Przepis zobaczyliśmy na blogu Kevina Curry FitmenCook i gdyby nie to, że darzymy go dużym szacunkiem za to co robi, gdyby nie fakt, że próbowaliśmy już bardzo wielu jego patentów, które zawsze okazywały się trafione, to pewnie wzruszylibyśmy ramionami i poszli dalej. A tak podjęliśmy wyzwanie i postanowiliśmy wypróbować przepis na pizze na cieście kurczakowym. I wiecie co? W połowie pieczenia mieliśmy duże wątpliwości, czy cokolwiek z tego będzie. Rozpłaszczone mielone mięso, co tu dużo mówić, nie przypominało pizzy, ale warto było jeszcze chwilę poczekać, bo ostateczny efekt jest naprawdę wspaniały: wyjmujemy z pieca aromatyczny, bardzo smaczny kotlet w kształcie pizzy, zapieczony w serze i sosie pomidorowym.
Tu jedna uwaga: podczas pieczenia na „pizzy” wytworzy się sos – warto go odlać, żeby mięso ładnie się przypiekło.
I druga uwaga: najlepiej jest samemu kupić filety z kurczaka i zmielić w maszynce do mięsa, albo zmiksować w malakserze (musi to być maszyna o dużej mocy). Gotowe mięso mielone zawiera rozmaite dodatki i zazwyczaj jest bardziej tłuste od samodzielnie zmielonych piersi.
Pizzę z kurczaka najlepiej podawać z dużą ilością świeżych warzyw.
Składniki:
- 500 g mielonego, surowego kurczaka
- ½ szklanki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- Duża szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Odrobina oleju
Nadzienie
- 4 łyżki sosu pomidorowego (przepis na błyskawiczny sos poniżej)
- Kulka mozzarelli
- ½ szklanki tartego parmezanu
- ½ pokrojonej w kostkę papryki
- Garść liści bazylii
Sos pomidorowy
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Włóż do misy miksera surowe mielone mięso, pół szklanki parmezanu, po łyżeczce oregano i rozmarynu. Zmiksuj na wysokich obrotach na gładką masę.
Krok 2
Wyłóż blaszkę do pieczenia, albo foremkę papierem do pieczenia, posmaruj delikatnie olejem. Rozłóż na nim „ciasto” z kurczaka, rozciągając dłońmi, tak żeby powstał placek grubości około pół centymetra. Posól i popieprz z wierzchu. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut lub do czasu, aż brzegi „pizzy” zbrązowieją. Wyciągnij z pieca.
Krok 3
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki sosu. Posmaruj nim upieczony placek mięsny. Rozsyp posiekaną paprykę, rozłóż równomiernie kawałki mozzarelli, posyp parmezanem i wstaw do piekarnika na kilka minut, aż mozzarella ładnie się przyrumieni.