Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin? Nasz ulubiony sposób to pyszne, chrupiące, włoskie pierożki – calzone! Bez względu na to, co w nie włożycie, będą smakowały genialnie! Sekret tkwi w cieście!
Czas przygotowania: Kilka minut
Pieczenie: 25-30 minut plus czas na wyrastanie ciasta (chyba, że użyjesz mąki samorosnącej – przepis na końcu wpisu)
Poziom trudności: Średnie
Liczba porcji: 4-6
Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin?
Jak wykorzystać resztki warzyw i wędlin – tak aby nie marnować jedzenia, a zarazem smacznie zjeść? Odpowiedź brzmi: calzone. To chrupiący włoski pierożek, taka zawinięta pizza – doskonała przekąska np. do oglądania filmu. Podany z sałatką może stanowić pełny obiad!
Jak nadziać calzone?
Według tradycyjnego włoskiego przepisu calzone faszeruje się prosciutto i różnymi rodzajami sera. Ale według nas (a testowaliśmy to nie jeden raz!) do calzone można wsadzić wszytko – i tak będzie pysznie! Nasza ulubiona wersja to calzone nadziane warzywami (wrzucamy wszystkie warzywa, którym zbliża się termin ważności) i hiszpańską kiełbasą chorizo – która podkręca smak.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- Jajko plus jajko lub żółtko do posmarowania pierogów
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cukru
- 9-10 łyżek cieplej wody
Nadzienie:
Wykorzystujemy te składniki, które mamy w lodówce, np.:
- 2 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
- 15 cm chorizo
- 10 cm cukinii
- 2 łyżki oleju
- Kilka łyżek sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego rozrzedzonego wodą
- Po 2 łyżki tartego sera na każde calzone (mozzarella i parmezan)
- Lub inne składniki, które akurat masz w lodówce (ser, warzywa, wędliny)
Posypka na calzone:
-
- Łyżeczka słodkiej papryki
- Łyżeczka suszonego czosnku
- Łyżeczka tymianku
- Łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczynamy od ciasta. W miseczce, w pięciu łyżkach cieplej wody, rozpuść łyżeczkę drożdży oraz 1/4 łyżeczki cukru. Odstaw na 5 minut. Przesiej mąkę do większej misy, dodaj sól i wymieszaj.
Krok 2
Wbij jajko do miseczki z zaczynem i wymieszaj energicznie rózgą. Dodaj 4 łyżki oliwy, znowu wymieszaj.
Przelej całość do misy z mąką. Mieszaj drewnianą łyżką (albo przy pomocy robota), aż składniki połączą się. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj 4-5 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne. Liczba łyżek wody w przepisie jest umowna, bo ostateczny efekt, jeśli chodzi o wilgotność zależy od wielkości jajka – duże w większym stopniu nawilży ciasto. Jeśli ciasto jest suche, dodaj trochę wody – dwie-trzy łyżki.
Uformuj z ciasta kulę i przełóż z powrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 3
Pokrój warzywa i wędliny w kostkę. Rozgrzej olej na patelni i wrzuć wszystkie składniki, żeby je chwilę przesmażyć. Jeśli nie masz czasu, nie zawracaj sobie głowy smażeniem, wrzuć surowe warzywa do calzone, upieką się razem z ciastem.
Krok 4
Odkryj ciasto, uderzeniem pięści spuść z niego powietrze. Ponownie uformuj kulę i podziel na 6 części (albo na 4 jeśli chcesz zrobić naprawdę duże pierogi), uformuj w kulki i rozwałkuj każdą na bardzo cienki placek. Posmaruj rozwałkowany placek ciasta sosem pomidorowym i nadziej farszem. Posmaruj brzegi rozbełtanym jajkiem sklej mocno, dociskając widelcem lub robiąc warkocz, czyli sklejając je na zakładkę. Generalnie stosujemy technikę, która sprawi, że ciasto nie rozklei się podczas pieczenia.
Nagrzej piekarnik na 220 stopni (200 stopni z termoobiegiem).
Posmaruj za pomocą pędzelka wierzch każdego calzone jajkiem rozbełtanym z odrobiną zimnej wody. Zrób wykałaczką w każdym pierożku dwa, trzy otworki, by mogła z nich uchodzić para z piekących się warzyw.
Piecz calzone przez około 15-20 minut , albo do czasu aż ciasto ładnie się przyrumieni. Czas generalnie zależy od tego jak wydajny jest Twój piekarnik.
Po upieczeniu przełóż calzone na kratkę i przykryj ściereczką, żeby lekko przestygły a spód zrobił się chrupiący. Jeśli przetrzymasz calzone za długo w piecu i mocno się spieką, wystarczy je lekko posmarować wodą i przykryć ściereczką.
Jest to również najlepszy sposób na podgrzanie pierogów. Rozgrzewamy bardzo mocno piekarnik, smarujemy dość mocno calzone wodą i wstawiamy do pieca na kilka minut.
Inna opcja to podgrzanie calzone w mikrofali. Też smakuje bardzo dobrze.
Smacznego!
- Ciasto na calzone możesz zrobić według tego przepisu na ciasto na pizzę
- Jeśli nie masz drożdży lub czasu – możesz zrobić calzone wykorzystując to ciasto na bazie mąki samorosnącej. Tą metodą zrobisz calzone od początku do końca w 25 minut.