Bardzo prosty sposób na szybkie danie z polędwiczki, które dzięki niecodziennej technice obróbki zyskuje zupełnie nowy smak. Dzięki temu przepisowi dowiecie się jak usmażyć polędwiczki żeby były obłędnie smaczne!
Czas: 20 minut
Poziom trudno: Łatwy
Liczba porcji: 2
Jak usmażyć polędwiczki żeby były idealne? Na dwa razy:-) Najpierw smażymy całe kawałki z czterech stron. Po lekkim przestudzeniu kroimy w krążki i smażymy jeszcze raz. Podajemy z zawiesistym musztardowym sosem! Pycha! Przepis wymyślił nasz ulubiony Mark Bittman.
Składniki:
- 0,5 kg polędwiczek wieprzowych
- 4 łyżki masła
- 1/4 szklanki śmietany
- 2 łyżka musztardy dijon
Przygotowanie:
Krok 1
Wytrzyj polędwiczki ręcznikiem papierowym, posól i popieprz. Przekrój je w poprzek na kawałki dostosowane do wielkości patelni.
Rozgrzej dość mocno na patelni 2 łyżki masła, wyłóż na nie polędwiczki i smaż po 2 minuty z każdej strony. Obsmażaj z czterech stron.
Krok 2
Wyłącz ogień pod patelnią, przełóż polędwiczki na talerz, przestudź a następnie pokrój na plastry o grubości około centymetra. .
Ponownie rozgrzej dość mocno patelnię, dodaj pozostałe 2 łyżki masła, kiedy zacznie się pienić wyłóż na nie krążki polędwiczki. Smaż po 2 minuty z każdej strony. Ogień powinien być dość intensywny, żeby mięso się lekko skarmelizowało.
Zdejmij mięso z patelni, zmniejsz ogień, wyłóż na patelnię śmietanę, wymieszaj z sosem jaki został po smażeniu polędwiczek. Kiedy śmietana się podgrzeje dołóż do niej łyżkę musztardy, wymieszaj. Posól i popieprz do smaku.
Podawaj polędwiczki polane sosem śmietanowo-musztardowym.
Pycha!