Dziś mamy dla Was patent na stir fry z żeberkami. Mały kulinarny przekręt wystarczy, aby metoda super szybkiego smażenia w 3 minuty sprawdziła się dla wieprzowiny.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: Co najmniej 3
Szybkie smażenie nie tylko dla wołowiny
Stir fry to technika szybkiego przygotowywania rozmaitych dań, krótko obsmażonych na bardzo intensywnym ogniu. Metoda świetnie sprawdza się w przypadku makaronów, warzyw, owoców morza, drobiu, czyli generalnie produktów miękkich, podatnych na wysokie temperatury lub, jak w przypadku wołowiny, surowców, które nie muszą być mocno wysmażone (a nawet nie powinny). Czy do szybkiego smażenia nadaje się wieprzowina? A no właśnie. To rodzaj mięsa, który musi być bardzo dobrze wysmażony. Ale czy można w 2-3 minuty dobrze wysmażyć np. mięso z żeberek?
Wieprzowina w 3 minuty
Dość tych pytań, bo pewnie już wiecie, że znamy odpowiedź i tylko podkręcamy temperaturę. Mamy dla Was super przekręt na spreparowanie wieprzowiny w taki sposób, że po trzech minutach smażenia jest gotowa do konsumpcji. Dotyczy to nie tylko miękkiej polędwiczki, ale też np. żeberek, które są raczej twarde. Wystarczy zmacerować mięso w roztworze wody i sody, potrzymać je w miksturze przez 15 minut i gotowe. Mięso staje się mięciutkie i idealnie nadaje się do dań typu stir fry.
Ten patent pochodzi z serwisu seriuoseats.com.
Składniki:
- Opakowanie makaronu chińskiego
- 0,5 kg polędwiczki wieprzowej lub żeberek wieprzowych (bez kości)
- 1 łyżeczka sody
Sos
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki octu (najlepiej ryżowego)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki oleju
- Korzeń imbiru wielkości kciuka drobno starty
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- Pęk szczypioru z 4 cebulkami albo 4 dymki plus szczypiorek, wszystko drobno posiekane
- 1/2 główki brokułu
- Kawałek poszatkowanej czerwonej kapusty, białej lub pak choy albo pekińskiej
- 1 posiekana marchew
- Prażone nasiona sezamu do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Oczyść polędwiczki (a szczególne żeberka jeśli ich używasz)z nadmiaru tłuszczu i błonek. Pokrój w paski grubości około centymetra. Rozpuść łyżeczkę sody w szklance zimnej wody i zalej miksturą mięso. Odstaw na 15 minut.
Krok 2
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą.
Krok 3
Wymieszaj w miseczce 3 łyżki cukru, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki sosu ostrygowego, 3 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki octu, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę sosu rybnego, 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Mieszaj, aż w miksturze rozpuści się cukier.
Krok 4
Odsącz mięso z wody, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Przełóż do miski i wymieszaj z 2 łyżkami sosu. Odstaw.
Krok 5
W woku albo dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć na niego imbir, cebulę, zamieszaj a potem dodaj czosnek. Smaż miesiąc pół minuty. Zwiększ temperaturę pod rondlem i wrzucaj po kolei: kapustę, brokuły i marchew. Mieszaj często, żeby warzywa nie przywarły do dna. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną i solidnie się podsmażą. Wtedy zdejmij je z woka/rondla i odłóż na talerz.
Krok 6
Przełóż naczynie do zapiekania z powrotem na kuchenkę, wlej łyżkę oleju i na rozgrzany tłuszcz wrzuć mięso. Mieszaj intensywnie, szczególnie na początku, kiedy surowe mięso ma skłonność do przywierania do dna. Smaż 3-4 minuty, aż mięso się przyrumieni. Wtedy przełóż na talerz z warzywami.
Krok 7
Znowu wróć z wokiem/rondlem na kuchenkę, wlej łyżkę oleju i przesmaż na nim makaron. Minuta wystarczy. Następnie dodaj pozostały sos, przełóż do naczynia warzywa i mięso, zamieszaj i smaż przez kolejną minutę.
Podawaj makaron posypany posiekanym szczypiorem i prażonym sezamem.
Smacznego!