Aromatyczne i pełne smaków wegańskie danie, które zachwyci także mięsożercę: ma niebywały smak, pochodzący z połączenia wielu przypraw i różnych technik przygotowania składników.

Czas: 60 minut

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2-3

Orientalny sposób na bakłażana

Chermoula jest znaną w całym Oriencie przyprawą głównie do ryb i owoców morza. Bazę stanowi kolendra i kmin rzymski plus dodatki. W tym przepisie chermoula została użyta do zaromatyzowania bakłażana, pieczonego później dość długo w piekarniku.
Sam w sobie jest już pyszny, ale na stół wędruje posypany kaszą bulgur, przyrządzoną w szczególny sposób: z rodzynkami, oliwkami i migdałami. Wszystko wymieszane z ziołami. Kwintesencja orientalnej kuchni, niebiański smak korzeni i aromat dalekich podróży. Eh, można się przy tym daniu rozmarzyć…

Przepis opracowała Tara Parker-Pope.

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • 1 szklanka bulguru
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/3 szklanki posiekanych migdałów
  • 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki
  • 2 łyżki siekanej mięty
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • Sok z połowy cytryny
  • Kubek jogurtu greckiego

Na chermoulę

  • 2 starte ząbki czosnku
  • 2 łyżki kminu
  • 2 łyżki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • Skórka strata z całej cytryny
  • 2/3 szklanki oliwy

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Zrób chermoulę: w głębokiej misie połącz wszystkie składniki. Dodaj łyżeczkę soli. Odstaw.

Krok 2
Umyj bakłażany, przekrój wzdłuż na połowy, a następnie pokrój miąższ w kartkę, głęboko, ale tak by nie przeciąć skóry. Posmaruj chermoulą każdą połówkę, połóż je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut, aż bakłażany przypieką się i będą miękkie.

Krok 3
W międzyczasie zalej szklankę bulguru dwiema szklankami wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do miękkości, czyli około 15 minut.

Krok 4
Kiedy bulgur się gotuje, namocz w wodzie rodzynki (10 minut wystarczy). Odsącz je i razem z oliwkami, migdałami, 2 łyżkami oliwy, miętą, kolendrą i szczypiorkiem dodaj do ugotowanego bulguru. Wymieszaj, posól i popieprz.

Krok 5
Upieczone bakłażany rozłóż na talerzach, obficie posyp bulgurem, połóż na wierz kilka łyżek jogurtu, skrop cytryną. I gotowe!

Smacznego!