Aromatyczne i pełne smaków wegańskie danie, które zachwyci także mięsożercę: ma niebywały smak, pochodzący z połączenia wielu przypraw i różnych technik przygotowania składników.
Czas: 60 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2-3
Orientalny sposób na bakłażana
Chermoula jest znaną w całym Oriencie przyprawą głównie do ryb i owoców morza. Bazę stanowi kolendra i kmin rzymski plus dodatki. W tym przepisie chermoula została użyta do zaromatyzowania bakłażana, pieczonego później dość długo w piekarniku.
Sam w sobie jest już pyszny, ale na stół wędruje posypany kaszą bulgur, przyrządzoną w szczególny sposób: z rodzynkami, oliwkami i migdałami. Wszystko wymieszane z ziołami. Kwintesencja orientalnej kuchni, niebiański smak korzeni i aromat dalekich podróży. Eh, można się przy tym daniu rozmarzyć…
Przepis opracowała Tara Parker-Pope.
Składniki:
- 3 bakłażany
- 1 szklanka bulguru
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki posiekanych migdałów
- 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki
- 2 łyżki siekanej mięty
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- Sok z połowy cytryny
- Kubek jogurtu greckiego
Na chermoulę
- 2 starte ząbki czosnku
- 2 łyżki kminu
- 2 łyżki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Skórka strata z całej cytryny
- 2/3 szklanki oliwy
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Zrób chermoulę: w głębokiej misie połącz wszystkie składniki. Dodaj łyżeczkę soli. Odstaw.
Krok 2
Umyj bakłażany, przekrój wzdłuż na połowy, a następnie pokrój miąższ w kartkę, głęboko, ale tak by nie przeciąć skóry. Posmaruj chermoulą każdą połówkę, połóż je na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut, aż bakłażany przypieką się i będą miękkie.
Krok 3
W międzyczasie zalej szklankę bulguru dwiema szklankami wody, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do miękkości, czyli około 15 minut.
Krok 4
Kiedy bulgur się gotuje, namocz w wodzie rodzynki (10 minut wystarczy). Odsącz je i razem z oliwkami, migdałami, 2 łyżkami oliwy, miętą, kolendrą i szczypiorkiem dodaj do ugotowanego bulguru. Wymieszaj, posól i popieprz.
Krok 5
Upieczone bakłażany rozłóż na talerzach, obficie posyp bulgurem, połóż na wierz kilka łyżek jogurtu, skrop cytryną. I gotowe!
Smacznego!