Kotlety rybne po hindusku. Tajemnica smakowitości tego dania tkwi w sposobie przygotowywania ryby, która jest wcześniej gotowana w korzennej zaprawie.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2
Banalny duet w nowej odsłonie
Ryba i ziemniaki to duet oczywisty – jak Al Bano i Romina Power ;-). Można każde przyrządzać osobno, np.w formie Fish and chips, można razem w postaci racuszków. Rybno-ziemniaczany krokiet to często danie ratunkowe, które można zrobić w kilka minut z tego co zostało w lodówce z poprzedniego obiadu. Wystarczy połączyć rybę z ziemniakami, zapanierować, usmażyć i gotowe.
Proponujemy Wam dokładnie takie danie, tyle że rybę trzeba wcześniej podgotować w wywarze z cynamonu i kardamonu. Ryba wspaniale przechodzi ich aromatem, który doskonale idzie w parze z ziemniakami. Polecamy Wam ten przepis , bo jest dziecinnie prosty do zrobienia, a danie jest bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z Saveur.com
Składniki:
- 500 g ryby (może być mrożona)
- 1/2 kg ziemniaków
- 1/3 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki
- 1 łyżeczka kminu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- Sól i pieprz
Na wywar
- 3 ząbki czosnku
- 1 kawałek kory cynamonu lub łyżeczka sproszkowanego
- 2 ziarenka kardamonu
- 1 liść laurowy
Przygotowanie:
Krok 1
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę, zalej wodą i ugotuj do miękkości. Odcedź. Rozdrobnij tłuczkiem.
Krok 2
Zagotuj litr wody, dodaj cynamon, kardamon, czosnek i liść laurowy. Zmniejsz ogień. Włóż do wody rybę. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Wyciągnij rybę z wywaru łyżką cedzakową.
Krok 3
Połącz rybę z ziemniakami, dodaj kolendrę, kmin, sok z cytryny, posól, popierz. Obtocz w bułce tartej. Uformuj zgrabne kotlety.
Rozgrzej olej na patelni, usmaż kotlety na złoto po 2 minuty z każdej strony.
Podawaj z dowolną sałatką.
Smacznego!