Jeśli nie masz czasu, pomysłu i pieniędzy – to masz wszystko czego potrzeba, żeby zrobić to pyszne danie w chińskim stylu. Mega szybki makaron z imbirowo-szczypiorkowym sosem.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

Maron szybki, tani i dobry

szybki makaron chiński

W dalekowschodniej kuchni piękne są dwie rzeczy: łącznie niecodziennych smaków i prostota wykonania. Taki właśnie jest nasz przepis na ten aromatyczny i mega szybki makaron chiński. Kluczowym elementem tego dania jest sos zrobiony ze zmiksowanego szczypioru.Szczypior jest podstawą wielu sosów kuchni syczuańskiej, często jest smażony w tłuszczu, aż do skarmelizowania. Takiej formuły jeszcze nie próbowaliśmy, dzisaj polecamy Wam za to wypróbowany sos szczypiorowo-imbirowy. To doskonały dodatek do dań typu leftovers. Do makaronu możecie dodać dowolne pozostałości pieczonego mięsa, dorzucić garść szpinaku, rukoli, czy innych warzyw – cokolwiek macie w lodówce. Potem już tylko sos i gotowe.

Przepis wzięliśmy z saveur.com, ale można go znaleźć na wielu blogach i serwisach kulinarnych. Oryginalnie pochodzi z restauracji Momofuku w Nowym Jorku.

Składniki:

  • Makaron pszenny chiński lub tagliatelle (200 g)
  • Kawałki pieczonego lub smażonego kurczaka 
  • Cukinia lub dowolne warzywa
  • Sos sojowy do podania do przyprawienia gotowego dania (według uznania)

Sos

  • 3-4 pęczki szczypioru
  • 5 łyżek tartego imbiru
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • Łyżka sosu sojowego
  • Łyżeczka octu winnego
  • Łyżeczka soli

Przygotowane:

Krok 1

Przy pomocy robota ręcznego lub w malakserze zmiksuj składniki sosu. Odstaw na 15 minut.

Krok 2

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj z sosem. Podawaj z pieczonym kurczakiem i warzywami.  

Jeśli nie masz upieczonego kurczaka, usmaż filet w następujący sposób: wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, z 2 łyżkami miodu, 2 łyżkami octu ryżowego (lub winnego). Pokrój w plastry pierś z kurczaka, natrzyj je marynatą . Odstaw na 15 minut. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju roślinnego lub sezamowego. Usmaż kawałki kurczaka na dobrze rozgrzanej patelni.

Gotowe!