Jeśli nie masz czasu, pomysłu i pieniędzy – to masz wszystko czego potrzeba, żeby zrobić to pyszne danie w chińskim stylu. Mega szybki makaron z imbirowo-szczypiorkowym sosem.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Maron szybki, tani i dobry
W dalekowschodniej kuchni piękne są dwie rzeczy: łącznie niecodziennych smaków i prostota wykonania. Taki właśnie jest nasz przepis na ten aromatyczny i mega szybki makaron chiński. Kluczowym elementem tego dania jest sos zrobiony ze zmiksowanego szczypioru.Szczypior jest podstawą wielu sosów kuchni syczuańskiej, często jest smażony w tłuszczu, aż do skarmelizowania. Takiej formuły jeszcze nie próbowaliśmy, dzisaj polecamy Wam za to wypróbowany sos szczypiorowo-imbirowy. To doskonały dodatek do dań typu leftovers. Do makaronu możecie dodać dowolne pozostałości pieczonego mięsa, dorzucić garść szpinaku, rukoli, czy innych warzyw – cokolwiek macie w lodówce. Potem już tylko sos i gotowe.
Przepis wzięliśmy z saveur.com, ale można go znaleźć na wielu blogach i serwisach kulinarnych. Oryginalnie pochodzi z restauracji Momofuku w Nowym Jorku.
Składniki:
- Makaron pszenny chiński lub tagliatelle (200 g)
- Kawałki pieczonego lub smażonego kurczaka
- Cukinia lub dowolne warzywa
- Sos sojowy do podania do przyprawienia gotowego dania (według uznania)
Sos
- 3-4 pęczki szczypioru
- 5 łyżek tartego imbiru
- 1/4 szklanki oleju roślinnego
- Łyżka sosu sojowego
- Łyżeczka octu winnego
- Łyżeczka soli
Przygotowane:
Krok 1
Przy pomocy robota ręcznego lub w malakserze zmiksuj składniki sosu. Odstaw na 15 minut.
Krok 2
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszaj z sosem. Podawaj z pieczonym kurczakiem i warzywami.
Jeśli nie masz upieczonego kurczaka, usmaż filet w następujący sposób: wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, z 2 łyżkami miodu, 2 łyżkami octu ryżowego (lub winnego). Pokrój w plastry pierś z kurczaka, natrzyj je marynatą . Odstaw na 15 minut. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju roślinnego lub sezamowego. Usmaż kawałki kurczaka na dobrze rozgrzanej patelni.
Gotowe!