Świetny pomysł na pyszny i zdrowy, a zarazem szybki lunch. Świeże warzywa miesza się z gotowanymi składnikami. Zamiast krewetek możesz użyć tofu, łososia wędzonego lub jajka.

Czas: 25 minut

Poziom trudności: łatwe

Liczba porcji: 2

Micha pełna zdrowia

Dzisiaj mamy dla Ciebie kolejną michę pełną zdrowia. Pomysł zaczerpnęliśmy od fitmencook.com. To nasz ulubiony bloger z Nowego Jorku, którego patenty na zdrowe jedzenie już kilka razy wrzucaliśmy na Niedzielnego Kucharza.

Zamiast ryżu, tak jak w oryginalnym przepisie, wykorzystaliśmy pęczak. Swoją drogą to bardzo dziwne, że kuchnia anglo-saska jakby nie znała w ogóle kasz: gryczanej, pęczaku, jaglanej. Bardzo rzadko można trafić u nich na sensowny przepis z kaszą.

Z kolei zamiast łososia, jak w oryginale, użyliśmy krewetek. Nie każdy je lubi. Jeśli za nimi nie przepadasz, albo nie chcesz wydać na danie zbyt wiele – dodaj do misy dowolną rybę wędzoną albo jajko na twardo.

Jeśli chodzi o pozostałe składniki – możesz wrzucić do misy każde warzywo lub owoc na który masz ochotę, na surowo i upieczony, np.: awokado, marchew, selera naciowego.

Składniki:

  • Szklanka pęczaku
  • Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona)
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • 6 szparagów zielonych
  • Kawałek cukini
  • 10 krewetek (najlepiej surowych)
  • 2 łyżki oleju

Dressing

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 oleju sezamowego
  • 2 łyżki octu ryżowego albo winnego

Zaprawa do krewetek

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Krok 1

Przepłucz pęczak pod zimną wodą. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, a następnie wysyp na niego pęczak. Smaż, mieszając przez 3 minuty, a potem zalej kaszę dwiema szklankami wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu około 20 minut. Odstaw do ostudzenia.

Krok 2

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Drobno posiekaj 2 ząbki czosnku, a następnie płaską stroną noża rozetrzyj z łyżeczką soli i oregano na pastę. Obtocz nią dokładnie krewetki i wstaw je do piekarnika pod sam grill na 5-7 minut.

Krok 3

Przygotuj dressing: wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami octu ryżowego.

Krok 4

Zagotuj w rondlu litr wody i wrzuć do wrzątku fasolkę i szparagi przekrojone na połowy. Gotuj 2 minuty, odcedź i ostudź.

Krok 5

Wymieszaj pęczak z fasolką, wyłóż na talerze. Dodaj krewetki, pokrojone pomidorki, posiekaną cukinię. Całość polej dresingiem. I gotowe!

Smacznego!

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, koniecznie sprawdź też:

Buddha bowl

Sushi bowl

Misa mocy z jajkami na chmurze.

przepisy na bowl