Zupę krem z groszku zna każdy. Jest pyszna, delikatna, lekko słodka. Smak będzie jeszcze lepszy jeśli dodacie do niej odrobinę mięty! Sprawdźcie super szybki przepis na zupę krem z groszku Nigeli Lawson z dodatkiem od nas!
Czas: 15 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2
Był taki moment w historii polskiej kuchni, że zupa krem z groszku z ptysiami stała się żelaznym składnikiem każdego weselnego obiadu, tworząc realne zagrożenie dla nieśmiertelnego rosołu z makaronem! Nie wiemy, jak obecnie wygląda między zupowa rywalizacja, bo na weselu dość dawno nie byliśmy, wiemy natomiast, że groszkowy krem jest daniem najprostszym z najprostszych, niezwykle smacznym, o bardzo przyjemniej kremowej konsystencji. Proponujemy Wam łatwy przepis, podpatrzony u Nigeli Lawson, wzbogacony o hit menu na tydzień, w którym znalazł się ten przepis – czyli miętę – która zaskoczyła nas swoimi możliwościami! Polecamy!
Szukasz więcej przepisów – sprawdź całe menu na tydzień!
Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem
Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem
Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą
Składniki:
- 450 g mrożonego groszku
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 3-4 łyżki tartego parmezanu
- 1/2 szklanki listków mięty
- Sok z połowy cytryny
- Skórka starta z połowy cytryny
- Mozzarella
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej oliwę w rondlu. Wrzuć do niej rozgnieciony ząbek czosnku. Smaż około 2 minut. Wyjmij z rondla czosnek a na oliwę wysyp groszek, przesmaż aż lekko się rozmrozi a następnie dodaj stratą skórkę z cytryny, zamieszaj, zalej wodą (2 szklanki, ale jeśli chcesz żeby zupa była bardziej gęsta lub rzadsza, dodawaj wody według uznania). Gotuj 5 minut.
Krok 2
Dodaj do groszku parmezan i posiekaną miętę i sok z cytryny. Gotuj jeszcze 2 minuty. Następnie zmiksuj całość na gładki krem. Podawaj z pokrojoną w kostkę mozzarellą.
I gotowe! Szybko prawda? 😀