Makaron z wódką – pasta alla vodka – jest wręcz genialnym daniem. Alkohol wspaniałe łączy składniki, zamieniając je w gładką aromatyczną emulsję. Potem oczywiście wyparowuje.
Czas: 1 godz. 15 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje)
Krwawy makaron z Hollywod
Makaron z wódką – pasta alla vodka – to jedno z dań o pięknej historii, do którego, jak w przypadku wielu udanych wynalazków, przyznaje się wielu ojców. Nie jest do końca jasne pochodzenie pasty alla vodka. Chętnie przyznają się do niej Włosi, ale najprawdopodobniej makaron w oryginalnym sosie powstał za oceanem, we włoskiej diasporze. Legenda głosi, że po raz pierwszy sos na wódce zrobili ludzie od obsługi technicznej w Hollywood, zużywając do niego płyn stosowany w horrorach i innych krwawych produkcjach – czyli sok pomidorowy imitujący krew, do którego dla lepszego połysku dodawano alkoholu. Prawdy w tej opowieści jest niewiele, faktem natomiast jest, że Hollywood zajadało się pastą alla vodka, co we wspomnieniach potwierdza syn Audrey Hepburn.
Makaron z wódką w dwóch wersjach
Są dwa główne sposoby przygotowywania sosu na wódce: szybki i wymagający więcej czasu (wiecie jak to jest – jak jest szybko to nie jest dobrze… i tak dalej ;-)). W pierwszym przypadku sos dusi się w rondlu przez pół godziny. W drugim rondel trafia do piekarnika na co najmniej godzinę. Podajemy Wam przepis według drugiego sposobu, który, naszym zdaniem jest znacznie lepszy – sos jest smaczniejszy, gęsty, kremowy bez śladu alkoholu.
Przepis pochodzi z serwisu foodnetwork.com. W oryginale danie nazywa się Penne alla Vecchia Bettola i nazwę wzięło od restauracji, w której zostało wymyślone.
Nasz makaron wzbogaciliśmy o warzywa. Penne alla vodka bywa podawane z kurczakiem, albo z prosciutto i zielonym groszkiem. Wybraliśmy ten drugi zestaw, posiłkując się wskazaniami Rachel Ray.
Sos z tego przepisu doskonale nadaje się do mrożenia. Dlatego warto od razu zrobić go więcej i zachować na później!
Składniki:
- 200 g makaronu rurki
- Szklanka mrożonego groszku
- Kilka plastrów prosciutto
- Sos
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula posiekana w kostkę
- 4 ząbki czosnku posiekane w plasterki
- 2 puszki całych pomidorów
- 1 szklanka wódki
- Małe opakowanie śmietanki (opcjonalnie)
- Mała suszona papryczka peperoncino
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej w rondlu oliwę i wsyp na nią cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula zmięknie – około 8 minut.
Krok 2
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 3
Wlej do rondla wódkę i gotuj około 5 minut, aż połowa płynu odparuje. Wlej do rondla pomidory z puszki. Wymieszaj całość i zagotuj.
Krok 4
Przykryj rondel i wstaw do piekarnika (jeśli nie masz żaroodpornej pokrywki, przelej sos do naczynia żaroodpornego ze szczelną pokrywką) i piecz przez godzinę.
Krok 5
Na 15 minut przed końcem pieczenia zagotuj wodę w garnku – około 3 szklanek. Wsyp płaską łyżkę soli, a następnie wrzuć do wrzątku makaron. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na minutę przed końcem gotowania, wsyp do makaronu mrożony groszek a później odcedź całość.
Krok 6
Kiedy makaron się gotuje, rozgrzej suchą patelnię, wyłóż na nią plastry prosciutto i praż, aż szynka stanie się chrupiąca. Zdejmij z patelni i pokój na mniejsze kawałki.
Krok 7
Wyciągnij sos z piekarnika. Dodaj do niego peperoncino i zmiksuj w malakserze lub ręcznym robotem na gładki sos. Posól i popieprz do smaku. Podawaj z makaronem, groszkiem i prosciutto. Posyp parmezanem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Wypróbuj też super prostych przepisów na 4 wegetariańskie lunche z makaronem.