Proste sałatki są najlepsze. Sałatka czerwonej kapusty z pstrągiem absolutnie potwierdza tę regułę. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a składniki doskonale do siebie pasują.

Przygotowanie: 10 minut
Poziom trudności: bardzo łatwe

Surowa czerwona kapusta jest aromatyczna i chrupiącą. Soczyste mango dodaje jej słodyczy, cukinia jędrności, a chili ognia. Całość stanowi doskonałe tło dla wędzonego pstrąga, który podlany dość ostrym, miodowo-cytrynowym dresingiem nabiera charakteru i smaku.
Polecamy Wam ten przepis jako sposób na podanie wędzonego pstrąga, któremu saute brakuje wyrazu (w przeciwieństwie np. do wędzonego węgorza czy dorsza). Jeśli Agnieszka, która generalnie nie przepada za rybami, zakochała się w tej sałatce, to znaczy, że naprawdę jest warta spróbowania.

sałatka z czerwonej kapusty z pstrągiem i mango

Składniki:

  • Wędzony pstrąg
  • Ćwiartka kapusty czerwonej
  • Mała cukinia
  • Mango
  • Papryczka chilli
  • Natka pietruszki

Dresing:

  • Łyżeczka musztardy ziarnistej
  • Łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Krok 1
Kapustę kroimy w cienkie piórka, a mango w kostkę. Z cukinii wycinamy maszynką spaghetti, a jeśli nie mamy takiego urządzenia, kroimy w półksiężyce. Z grubsza siekamy natkę pietruszki, a chili w drobną kostkę.

Krok 2
Przygotowujemy dresing. Wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania wkładamy do małego słoiczka, zakręcamy i potrząsamy mocno przez kilkadziesiąt sekund, do uzyskania aksamitnej emulsji.

Krok 3
Wykładamy na talerze posiekane warzywa i mango, na wierz kładziemy kawałki pstrąga, polewamy dresingiem i podsypujemy pietruszką.
Gotowe!

sałatka z czerwonej kapusty z pstrągiem i mango