Zdrowe pulpety z cieciorki, bardzo smaczne i bardzo sycące. Można je podać z mujaddarą, czyli ryżem i soczewicą, ale też ze spaghetti z cukinii, albo, w formie przekąski, z sadzonym jajkiem.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 4

Nie wiemy jak tobie, ale nam pulpety kojarzą się z nieśmiertelnym, obiadowym daniem mięsnym w sosie pomidorowym lub pieczarkowym, będącym stałym składnikiem menu z babcinego sztambucha. Niemniej smakowite, a znacznie zdrowsze są pulpety wegetariańskie, niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Wystarczy blender, albo po prostu robot ręczny i w kilka minut wyczarujesz proste, zdrowe danie, o złożonym smaku.

Pulpety nie zawierają jajka więc nie wymagają dłuższego smażenia, czy pieczenia. Wystarczy je szybko obsmażyć na patelni. Tu uwaga: pod wpływem temperatury pulpeciki robią się miękkie więc nie trzymaj ich zbyt długo na patelni.

Pulpeciki podaliśmy z bardzo pożywną potrawką z ryży i soczewicy, dania znanego w krajach arabskich pod nazwą mujaddara, na którą przepis pochodzi z bloga cookieandkate.com

 

Składniki:

Pulpety

  • 400 g cieciorki
  • 2 duże garści szpinaku
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 duża łyżka musztardy francuskiej lub Dijon
  • 1 mała cebula
  • 1 małe ząbki czosnku lub 1 duży
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Panierka

  • ½ szklanki drobno pokruszonych płatków kukurydzianych lub bułki tartej

Mujadara

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • ½ szklanki ryżu jaśminowego lub basmati
  • ½ szklanki soczewicy czerwonej
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań) możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl – z dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży!

Przygotowanie:

Mujadara

Krok 1

Wsyp do garnka dużą szczyptę kuminu, dodaj liść laurowy i 2 ząbki czosnku. Zalej 2 szklankami wody. Wstaw na kuchenkę doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp ryż i gotuj pod przykryciem 15 minut. Następnie wsyp pół szklanki soczewicy, przykryj i gotuj jeszcze przez 5-7 minut, aż soczewica będzie miękka. Odkryj, przemieszaj widelcem, posól, popieprz

Krok 2

Posiekaj w piórka cebulę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju wyłóż na niego cebulę i smaż mieszając przez 10-15 minut aż cebula zacznie się przypiekać i zrobi się chrupiąca – uważaj, żeby jej nie spalić. Zdejm z ognia. Podawaj z ryżem i soczewicą.

Pulpety

Krok 1

Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Kiedy się zapieni, wrzuć na nie drobno posiekaną cebulę. Smaż mieszając około 7 minut, aż cebula zbrązowieje – uważaj, żeby jej nie przypalić. Zetrzyj na tarce czosnek lub drobno posiekaj. Dodaj do cebuli i smaż jeszcze minutę. Przełóż warzywa do misy malaksera. Dodaj do nich odsączoną i przepłukaną na sicie cieciorkę, 3 łyżki parmezanu, 3 łyżki tartej bułki, łyżkę musztardy, łyżkę oleju, łyżeczkę oregano. Zmiksuj całość. Dodaj szpinak i ponownie zmiksuj – masa nie musi być jednolicie gładka, mogą w niej być większe kawałki cieciorki.

Krok 2

Wsyp do misy panierkę z płatków. Zwilżonymi dłońmi foruj z masy warzywnej pulpety wielkości piłki do ping-ponga. Panieruj w płatkach.

Krok 3

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju.  Wykładaj na dobrze rozgrzany tłuszcz i obsmaż pulpeciki ze wszystkich stron.

Podawaj z mujaddarą, ryżem , lub sałatką.