Zdrowe pulpety z cieciorki, bardzo smaczne i bardzo sycące. Można je podać z mujaddarą, czyli ryżem i soczewicą, ale też ze spaghetti z cukinii, albo, w formie przekąski, z sadzonym jajkiem.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 4
Nie wiemy jak tobie, ale nam pulpety kojarzą się z nieśmiertelnym, obiadowym daniem mięsnym w sosie pomidorowym lub pieczarkowym, będącym stałym składnikiem menu z babcinego sztambucha. Niemniej smakowite, a znacznie zdrowsze są pulpety wegetariańskie, niezwykle łatwe i szybkie do zrobienia. Wystarczy blender, albo po prostu robot ręczny i w kilka minut wyczarujesz proste, zdrowe danie, o złożonym smaku.
Pulpety nie zawierają jajka więc nie wymagają dłuższego smażenia, czy pieczenia. Wystarczy je szybko obsmażyć na patelni. Tu uwaga: pod wpływem temperatury pulpeciki robią się miękkie więc nie trzymaj ich zbyt długo na patelni.
Pulpeciki podaliśmy z bardzo pożywną potrawką z ryży i soczewicy, dania znanego w krajach arabskich pod nazwą mujaddara, na którą przepis pochodzi z bloga cookieandkate.com
Składniki:
Pulpety
- 400 g cieciorki
- 2 duże garści szpinaku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 duża łyżka musztardy francuskiej lub Dijon
- 1 mała cebula
- 1 małe ząbki czosnku lub 1 duży
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Panierka
- ½ szklanki drobno pokruszonych płatków kukurydzianych lub bułki tartej
Mujadara
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki kuminu
- ½ szklanki ryżu jaśminowego lub basmati
- ½ szklanki soczewicy czerwonej
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Czy wiesz, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań) możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl – z dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży!
Przygotowanie:
Mujadara
Krok 1
Wsyp do garnka dużą szczyptę kuminu, dodaj liść laurowy i 2 ząbki czosnku. Zalej 2 szklankami wody. Wstaw na kuchenkę doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, wsyp ryż i gotuj pod przykryciem 15 minut. Następnie wsyp pół szklanki soczewicy, przykryj i gotuj jeszcze przez 5-7 minut, aż soczewica będzie miękka. Odkryj, przemieszaj widelcem, posól, popieprz
Krok 2
Posiekaj w piórka cebulę. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju wyłóż na niego cebulę i smaż mieszając przez 10-15 minut aż cebula zacznie się przypiekać i zrobi się chrupiąca – uważaj, żeby jej nie spalić. Zdejm z ognia. Podawaj z ryżem i soczewicą.
Pulpety
Krok 1
Rozgrzej na patelni łyżkę masła. Kiedy się zapieni, wrzuć na nie drobno posiekaną cebulę. Smaż mieszając około 7 minut, aż cebula zbrązowieje – uważaj, żeby jej nie przypalić. Zetrzyj na tarce czosnek lub drobno posiekaj. Dodaj do cebuli i smaż jeszcze minutę. Przełóż warzywa do misy malaksera. Dodaj do nich odsączoną i przepłukaną na sicie cieciorkę, 3 łyżki parmezanu, 3 łyżki tartej bułki, łyżkę musztardy, łyżkę oleju, łyżeczkę oregano. Zmiksuj całość. Dodaj szpinak i ponownie zmiksuj – masa nie musi być jednolicie gładka, mogą w niej być większe kawałki cieciorki.
Krok 2
Wsyp do misy panierkę z płatków. Zwilżonymi dłońmi foruj z masy warzywnej pulpety wielkości piłki do ping-ponga. Panieruj w płatkach.
Krok 3
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wykładaj na dobrze rozgrzany tłuszcz i obsmaż pulpeciki ze wszystkich stron.
Podawaj z mujaddarą, ryżem , lub sałatką.