Smażony ryż to jedno z tych dań, które możesz przyrządzić na poczekaniu. Warunek jest jeden – trzeba mieć w lodówce ugotowany, wystudzony ryż. Możesz go przygotować dzień wcześniej lub rano, żeby później mieć lancz od ręki.

Czas: 10 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Smażony ryż to przyjaciel każdego zabieganego człowieka, danie, które nie wymaga żadnego zachodu, robi się szybko, a skład jest kwestią twojego wyboru. Jest tylko jeden warunek: smażony ryż najlepiej wychodzi z ryżu wystudzonego, który kilka godzin poleżał w lodówce. Dlatego przepis idealnie nadaje się do dań typu leftover, czyli zużywania resztek składników jakie zostają z wczorajszego obiadu. Dlaczego wystudzony ryż jest taki ważny? Ponieważ ryż zrobiony na świeżo, ciepły, zmienia się podczas smażenia w pulpę. Kiedy ryż jest wystudzony każde ziarenko smaży się osobno, dzięki danie jest sypkie.

Jeśli planujesz zrobić smażony ryż na obiad ugotuj go dzień wcześniej, wieczorem, albo rano. Do lanczu wystygnie i będzie idealną podstawą bardzo pysznego dania.

Smażony ryż możesz zrobić w wersji wegańskiej, wegetariańskiej oraz z dodatkiem mięsa. W wersji wegańskiej usuń jajko ze składników. I oczywiście mięso. W wersji wegetariańskiej możesz użyć jajka, ale zrezygnuj z indyka.

Przepis inspirowany blogiem gimmesomeoven.com

Składniki:

  • Polędwica z indyka 200 g
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu brązowego
  • 1 szklanka groszku (może być mrożony)
  • Garść fasolki szparagowej żółtej
  • Garść fasolki szparagowej zielonej
  • Garść szpinaku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu hoi sin

Czy wiesz, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań) możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl – z dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży!

Przygotowanie:

Krok 1

Posiekaj filet w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni łyżkę masła, kiedy się zapieni dodaj indyka i obsmaż szybko ze wszystkich stron na dość dużym ogniu. Zdejmij z patelni.

Krok 2

Przetrzyj patelnię ręcznikiem, rozgrzej na niej łyżkę masła i wsyp drobno posiekaną cebulę. Smaż 3 minuty, następnie dodaj czosnek i tarty imbir i smaż jeszcze minutę.

Krok 3

Do cebuli dodaj ryż, wymieszaj, rozprowadź równomiernie po patelni i dociśnij do dna. Smaż na dość dużym ogniu przez 2 minuty. Przewróć ryż na drugą stroną, znowu dociśnij i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj do ryżu indyka, groszek i fasolki. Wymieszaj. Znowu rozprowadź po patelni i przysmażaj całość. Mieszaj i znowu podsmażaj. Powtarzaj czynność przez 5 minut. Uważaj, żeby nie przypalić ryżu. Na koniec wbij jajko, mieszaj w ryż, aż się zetnie. Potem dodaj szpinak, rozprowadź w warzywach aż zmięknie.

Dopraw sosem sojowym i sosem hoi sin.

Podawaj.

Smacznego!