Pieczony bakłażan jest pyszny, ale ten jest szczególnie dobry: kostki bakłażana zostały obtoczone w aromatycznej, ziołowej posypce.
Czas: 30 minut
Poziom trudności: Dość łatwe
Liczba porcji: 2
Pyszne, zdrowe, warzywne danie. Wszystko tu jest dobre, ale pierwsze skrzypce gra pieczony, panierowany w ziołach bakłażan. W tym daniu występuje jako dodatek, jednak doskonale nadaje się na przekąskę, np. do oglądania filmów. Pokochasz je bardziej niż chipsy.
Ważnym składnikiem jest makaron: użyliśmy makaronu soba, to niezwykle delikatny, gryczany makaron japoński. Jeśli nie jesteś w stanie go kupić użyj dowolnego makaronu z mąki pełnoziarnistej. Nie musi to być spaghetti, doskonale sprawdzi się każdy makaron.
Czy wiesz, że wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego przepisu (i innych dań) możesz zamówić bezpośrednio z naszego bloga we frisco.pl – z dostawą do domu! To super proste! Po prostu dodaj je do koszyka klikając przycisk poniżej. Nie doliczamy do tego żadnej marży!
Składniki:
- 1 średni bakłażan
- ½ główki kalafiora
- 100 g (szklanka) zielonej fasolki
- 100 g makaronu sobą lub makaronu gryczanego lub pełnoziarnistego
Panierka
- 3 łyżki masła
- ½ łyżeczki suszonego oregano½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki bułki tartej
Pesto
- 3 łyżki siekanej pietruszki
- 3 łyżki siekanego szczypiorku
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 3 łyżki oleju
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Bakłażana pokrój w kostkę, dobrze posól i odstaw na 15 minut. Opłucz na sicie, osusz, przełóż do misy. Rozgrzej na patelni 3 łyżki masła, kiedy się roztopi polej nim bakłażana. Wymieszaj pozostałe składniki panierki i wysyp do bakłażana dokładnie obtaczając go w panierce. Wysyp bakłażana na tackę do pieczenia. Obok ułóż umyte różyczki kalafiora oraz fasolkę szparagową. Posól kalafiora i fasolkę. Wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.
Krok 2
Ugotuj makron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, przelej zimną wodą.
Krok 3
Zrób pesto: przełóż do miksera pietruszkę, szczypiorek, parmezan, dodaj sok z cytryny i olej. Zmiksuj. Pesto możesz zrobić też przy pomocy robota ręcznego.
Krok 4
Połącz pesto z makaronem. Dodaj pieczone warzywa. Podawaj.
Smacznego!