Wywinięte na drugą stronę, albo po prostu zawinięte – uszka 🙂 Przedstawiamy Wam dwa sposoby lepienia tego wigilijnego specjału. Jest jeszcze trzeci, robiony na bazie trojkąta, ale kto ma trójkątne uszy oprócz elfów (i Lulka, naszego psa:))?
Jeszcze nie tak dawno był obyczaj zachowywania ścisłego postu w Wigilię, posunięty tak daleko, że w ciągu dnia nie jadało się mleka, jajek i masła. W dawnych, nie tak przecież odległych czasach, bo pamiętanych przez pokolenie naszych mam i babć, taka dieta obowiązywała przez 4 tygodnie Adwentu, czyli okresu poprzedzającego Boże Narodzenie.
Ciasto na uszka bez jajek
Reżim żywieniowy dotyczył również wigilijnych dań, w których nie było wszystkich wymienionych składników. Ciasto na uszka i na pierogi nie zawierało jajek. Dzisiaj te zasady już nie obowiązują. Ale, chociaż w przypadku pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło.
Jak zrobić dobre uszka
Jeszcze tylko słowo od Wujka Dobra Rada: ciasto jest miękkie i wilgotne, dlatego gotowe uszka odstawiajcie na dobrze podsypany mąką talerz lub tacę, żeby nie przykleiły się do powierzchni. Gotuje się je też krótko, trzy minuty wystarczą.
Z podanych składników zrobicie około 80 uszek. Jeśli tylu nie potrzebujecie (choć nadwyżkę można zamrozić), zmniejszcie składniki o połowę.
Składniki (na około 80 uszek):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki (typ 450 lub 480)
- Łyżka oleju
- Pół szklanki gorącej wody (albo trochę więcej jeśli ciasto będzie suche – powinno być wilgotne)
- Szczypta soli
Farsz:
- 30 g suszonych grzybow
- 1 szalotka
- 3 łyżki oleju
- Pół łyżeczki suszonego tymianku
Zobacz też jak zrobić barszcz wigilijny idealny do uszek.
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto. Mąkę przesiej do misy, wymieszaj z solą. Stopniowo wlewaj gorącą wodę. Mieszaj energicznie z mąką drewnianą łyżką. Dolej łyżkę oleju, jeszcze kilka ruchów łyżką i na chwilkę odstawi ciasto do przestygnięcia. Teraz wyłóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i dosłownie chwilę – 2-3 minuty- wyrabiaj aż stanie się gładkie i sprężyste. Włóż je z powrotem do misy, przykryj i odstaw w cieplne mejsce na pół godziny.
Krok 2
Farsz. Grzyby zalej wodą i namaczaj przez noc. Wstaw do zagotowania razem z wodą, w której się moczyły. Gotuj do miękkości – 15 minut powinno wystarczyć.
Krok 3
Rozgrzej olej na patelni. Drobno posiekaj szalotkę, wrzuć na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż minutę, mieszając. Dodaj drobno posiekane grzyby, mieszaj i duś na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodaj pół łyżeczki tymianku. Zamieszaj. Dopraw solą i sporą ilością pieprzu.
Krok 4
Wyjmuj ciasto na dobrze posypaną mąką stolnicę i kilkoma ruchami zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj na cienkie płaty. Wyciarką, szklanką, albo najlepiej kieliszkiem od szampana wyciaj małe kółka. Na środek nakładaj niewielką ilość farszu i zlepiaj brzegi tak by powstał półksiężyc.
Jesli chodzi o lepienie uszek to są dwie metody. Pierwsza prostsza, polega na tym, że zlepiamy rogi półksiężyca, zawijając je na palec wskazujący tak by utworzyły kółko – całość przymina nieco sygnet:)
Druga jest nieco trudniejsza: wsuwamy palec wskazujący między zlepiane rogi półksiężyca, zlepiamy je ze sobą, a następnie wywijamy na drugą stronę.
Krok 5
Uszka gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Czas zależy od grubości ciasta, ale ponieważ jest ono delikatne trzeba uważać, żeby nie przegotować uszek, bo zaczną się rozpadać.