Przekręcony przepis na burrito, które zamiast w charakterze nadzienia występuje w roli sałatki. Jeśli masz ochotę możesz zawinąć nadzienie w placki tortilli. Albo spakować do słoika i zakąsić podpieczoną na patelni tortillą.

Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2

Burrito ze słoika

Burrito to po hiszpańsku „osiołek”. Nazwa dania wywodzi się stąd, że tak jak na osiołka do burrito można wpakować wszystko. To jedna z teorii. Inna jest taka, że nadziane placki tortilli pewien sprzedawca uliczny sprzedawał pod szkołą, a swoich klientów, uczniów nazywał „burritos”, co po polsku znaczy dokładnie to samo, czyli „osły”:)

Danie jest bardzo popularne w północnej części Meksyku, na jego punkcie zwariowali też Amerykanie.

My chcemy zaproponować Wam nieco przekręcony pomysł na burrito, bez tortilli, w formie sałatki, którą w pracy można zjeść na zimno lub podgrzać. Danie można zrobić ze świeżych składników, jednak równe dobrze nadaje się do spożytkowania resztek jedzenia. Jeśli masz w lodówce ugotowany już ryż i zero pomysłu co z nim zrobić – burrito to strzał w 10!

Przepis inspirowany jest przepisem Jamiego Oliviera.

Składniki:

  • Mała podwójna pierś z kurczaka
  • 1 średni batat lub dwa małe
  • Mała puszka kukurydzy
  • Mała puszka czerwonej fasoli
  • ½ szklanki ryżu
  • Ząbek czosnku
  • Pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • Sól

Sos

  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • Sok z cytryny
  • Sól

Przygotowanie:

Krok 1
Nastaw piekarnik na 220 stopni. Przekrój batata na płowy, wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 minut aż ziemniak będzie miękki, co najlepiej sprawdzić nakłuwając go widelcem.

Krok 2
Wytrzyj filety z kurczaka ręcznikiem. Przykryj folią plastikową i delikatnie rozbij tłuczkiem. Dopraw solą (płaska łyżeczka), łyżeczką wędzonej papryki i szczyptą kuminu. Popieprz. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut (po tym czasie wyjmij z piekarnika, rozwiń folię, nakłuj filet w najgrubszej części. Jeśli z mięsa wypłynie klarowny sos, jest już gotowe. Jeśli będzie mętny, wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Krok 3
W międzyczasie ugotuj ryż. Przepłucz go kilkakrotnie w zimnej wodzie i wsyp do gotującej się wody (nieco ponad szklanka), doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do bardzo małego, przykryj naczynie z ryżem i gotuj 18 minut. Odkryj i przemieszaj widelcem.

Krok 4
Rozgrzej na patelni łyżkę olej. Posiekaj ząbek czosnku w plastry, wrzuć na rozgrzaną patelnię. Dodaj łodyżki kolendry. Smaż minutę. Zdejmij z patelni. Wsyp na nią odcedzoną i przepłukaną w zimnej wodzie kukurydzę. Smaż kilka minut, aż zacznie się podpiekać. Dodaj fasolkę (wcześniej odsącz i przepłucz w zimnej wodzie) i smaż kolejne 2-3 minuty. Dodaj ryż i znowu smaż 2 minuty. Dopraw całość solą i pieprzem. Zdejmij z patelni.

Krok 5
Zrób sos: połącz jogurt z majonezem. Zetrzyj do nich ząbek czosnku, dodaj posiekaną papryczkę chili. Dopraw do smaku solą i cytryną.

Krok 6
Poskładaj wszystkie składniki. Na dno słoika wyłóż sos. Kolejne warstwy to fasola z ryżem i kukurydzą, kurczak posiekany na zgrabne kawałki, batat i kolendra. Burrito możesz podać w klasyczny sposób, zawijając je w placki tortilli, polewając je wcześniej sosem.

Smacznego!