Doskonały patent na przekąskę do pracy, lekki deser, albo śniadanie. Muffiny marchewkowe są zdrowe, lekkie, bo nie ma w nich mąki, ani cukru.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 12 muffinów małych lub 6 dużych

Kolejna nasza propozycja na warzywne muffiny bez mąki, z minimalną ilością miodu. Możecie z niego w ogóle zrezygnować, bo marchewka jest sam w sobie słodka. Ale też nie ma co przesadzać – dwie łyżki miodu to nie zbrodnia:) Jedna muffinka ma i tak mniej niż 100 kalorii!

Tydzień temu prezentwaliśmy Wam przepis na mega proste FitMuffiny z fasoli. Muffinki marchewkowe robi się w równie łatwy sposób: wystarczy najzwyklejszy robot kuchenny, mikser, czy blender, garść płatków owsianych, marchew, mleko, jajko, 2 minuty miksowania i gotowe!

Przepis pochodzi z bloga thebigmansword.com

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka tartej marchewki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • Duża garść orzechów włoskich drobno posiekanych
  • 6 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 170 stopni.

Wsyp do misy miksera 2 szklanki płatków owsianych, łyżkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu, sól, zmiksuj całość. Dodaj do misy mokre składniki oprócz oleju: szklankę tartej marchewki, 1 jajko, 2 łyżki miodu. Znowu zmiksuj. Dodaj do ciasta olej i zmiksuj po raz ostatni.  Dodaj do masy posiekane orzechy.

Krok 2

Rozłóż ciasto do kokilek, wypełniając je do 2/3 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut. Sprawdź wykałaczką czy muffiny są gotowe: jeśli patyczek wyciągnięty z babeczki nie jest oblepiony ciastem, są one już gotowe.

Odstaw muffiny do całkowitego ostygnięcia.