Zapiekane kluski śląskie w sosie pomidorowym niczym nie ustępują włoskim gniocchi. A może są nawet lepsze.

Czas: 20 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

kluski śląskie

Zapiekane kluski śląskie w sosie są przykładem na to, jak w nietypowy sposób wykorzystać tradycyjne, polskie produkty. Kluski można zjeść z samym masłem i też będą pyszne, ale zdrowsze i ciekawsze w smaku będą wtedy, gdy zapieczesz je w sosie pomidorowym.

Zapiekane kluski śląskie w sosie pomidorowym możesz zrobić na dwa sposoby: z gotowców, lub własnych wyrobów. W pierwszym przypadku  używasz zwykłej sklepowej passaty. Kluski śląskie też kupujesz: mrożone, albo świeże.

My, jak zawsze, polecamy domowe wyroby: sos marinara, mega prosty do zrobienia (przepis znajdziesz tutaj) i własnoręcznie robione, drobniutkie kluseczki śląskie, które w zapiekance wyglądają jak gniocchi.

Przepis na zapiekane kluski śląskie jest wzorowany na Cookingclassy.com

Składniki:

  • 2 porcje klusek śląskich (według tego przepisu) lub gniocchi (według tego przepisu)
  • 0,7 l passaty pomidorowej
  • Kilka plastrów mozzarelli
  • ½ szklanki tartego parmezanu
  • Siekana natka pietruszki lub pokrojone liście bazylii
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni

Nasmaruj naczynie do zapiekania olejem. Rozprowadź na dnie połowę sosu pomidorowego. Posól i popieprz.

Krok 2

Ugotuj kluski śląskie w dobrze osolonej wodzie. Odcedź. Przełóż gorące do naczynia z sosem. Zalej drugą połową sosu. Na wierzchu połóż plastry mozzarelli, posyp parmezanem.

Wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 15 minut aż wierzch zacznie się rumienić.

Podawaj. Smacznego!