Zapiekane kluski śląskie w sosie pomidorowym niczym nie ustępują włoskim gniocchi. A może są nawet lepsze.
Czas: 20 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2
Zapiekane kluski śląskie w sosie są przykładem na to, jak w nietypowy sposób wykorzystać tradycyjne, polskie produkty. Kluski można zjeść z samym masłem i też będą pyszne, ale zdrowsze i ciekawsze w smaku będą wtedy, gdy zapieczesz je w sosie pomidorowym.
Zapiekane kluski śląskie w sosie pomidorowym możesz zrobić na dwa sposoby: z gotowców, lub własnych wyrobów. W pierwszym przypadku używasz zwykłej sklepowej passaty. Kluski śląskie też kupujesz: mrożone, albo świeże.
My, jak zawsze, polecamy domowe wyroby: sos marinara, mega prosty do zrobienia (przepis znajdziesz tutaj) i własnoręcznie robione, drobniutkie kluseczki śląskie, które w zapiekance wyglądają jak gniocchi.
Przepis na zapiekane kluski śląskie jest wzorowany na Cookingclassy.com
Składniki:
- 2 porcje klusek śląskich (według tego przepisu) lub gniocchi (według tego przepisu)
- 0,7 l passaty pomidorowej
- Kilka plastrów mozzarelli
- ½ szklanki tartego parmezanu
- Siekana natka pietruszki lub pokrojone liście bazylii
- 1 łyżka oleju
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 200 stopni
Nasmaruj naczynie do zapiekania olejem. Rozprowadź na dnie połowę sosu pomidorowego. Posól i popieprz.
Krok 2
Ugotuj kluski śląskie w dobrze osolonej wodzie. Odcedź. Przełóż gorące do naczynia z sosem. Zalej drugą połową sosu. Na wierzchu połóż plastry mozzarelli, posyp parmezanem.
Wstaw do piekarnika. Zapiekaj około 15 minut aż wierzch zacznie się rumienić.
Podawaj. Smacznego!