Wegetariańskie pulpeciki z tofu, pieczarek, kaszy jaglanej, orzechów i kilku jeszcze dodatkowych składników to danie lekkie i łatwe do zrobienia. Niech cię nie przeraża długa lista składników!

Czas: 25 minut

Poziom trudności: Nieco wymagające

Liczba porcji: 2

Lista składników jest rzeczywiście dość długa, ale to dlatego, że jeśli chcesz zrobić dobre, wegetariańskie pulpety to trzeba popracować nad odpowiednim smakiem i konsystencją. Efektem tych zabiegów jest zdrowe i pyszne danie.

Nasze wegetariańskie pulpety zrobione są na bazie tofu i kaszy jaglanej, które zapewniają potężny ładunek białka. Kasza jest też spoiwem warzywnej masy. Podobną rolę pełnią orzechy nerkowca i siemię lniane. Za strukturę odpowiadają płatki owsiane. Bez nich wegetariańskie pulpeciki będą za miękkie. Dodatkowym składnikiem utwardzającym jest mąką żytnia. Zamiast niej możesz użyć mąki pszennej, pełnoziarnistej.

Wegetariańskie pulpeciki muszą być dość zwarte, ponieważ po obsmażeniu – nie trzeba ich smażyć długo, bo są zrobione z gotowych, ugotowanych składników – trzeba je chwilę poddusić w sosie słodko-kwaśnym. Będą się rozpadać, jeśli masa nie będzie odpowiednio zwarta.

Kiedy będziesz robić wegetariańskie pulpety, a masa będzie za luźna, dodaj do niej bułki tartej, albo mąki ziemniaczanej dla większej spoistości.

Wegetariańskie pulpety pysznie smakują ze wspomnianym sosem oraz z cienkim makaronem ryżowym. Możesz je też podać  z ryżem, zwykłym makaronem lub makaronem soba.

Wypróbuj też przepis na wegetariańskie pyzy z nadzieniem z tofu i pieczarek

Składniki:

  • Opakowanie makaronu ryżowego
  • Duża garść rukoli
  • 1 podłużna czerwona papryka
  • Kiełki do posypania
  • Siekany szczypiorek do posypania

Pulpety:

  • ½ kostki sera tofu
  • 100 g pieczarek
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • Garść orzechów nerkowca
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Duża szczypta kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka mąki żytniej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Olej do smażenia

Sos

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżka octu (winnego, ryżowego, jabłkowego)
  • 1 łyżka sosu sriracha lub innego ostrego sosu (jeśli lubisz ostre potrawy)
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej na patelni łyżkę oleju. Posiekaj cebulę w kostkę. Wsyp na olej, smaż 5 minut.

Pokrój w plastry pieczarki dodaj do cebuli, smaż kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodaj posiekany ząbek czosnku.

Krok 2

Wsyp do blendera orzechy i siemię lniane. Zmiksuj na proszek. Dodaj kaszę jaglaną i płatki owsiane. Znowu zmiksuj. Dodaj pieczarki z cebulą oraz tofu. Ponownie zmiksuj. Masa nie musi być gładka, mogą w niej być grudki.

Dodaj do masy kumin i paprykę, dopraw dobrze solą i pieprzem. Wymieszaj. Wsyp mąkę żytnią, jeszcze raz wymieszaj.

Krok 3

Wsyp do miseczki mąkę ziemniaczaną. Zwilż dłonie wodą lub olejem, odrywaj niewielkie kawałki masy i formuj niewielkie kulki, mniejsze od orzecha włoskiego. Obtaczaj na koniec w mące ziemniaczanej.

Rozgrzej na patelni 2-3 łyżki oleju, obsmaż na dość dużym ogniu pulpeciki z każdej strony. Zdejmij z patelni.

Krok 4

Na tę samą patelnię wlej składniki sosu (bez mąki) oraz pół szklanki wody. Zagotuj. Pokrój paprykę i włóż do sosu. Gotuj na bardzo małym ogniu.

Krok 5

Zalej makaron zimną wodą. Odstaw na 3 minuty. Odcedź. Zagotuj w garnku z 3 litry wody. Przełóż do wrzątku namoczony makaron. Gotuj 3 minuty. Odcedź na sicie, przelej dokładnie zimną wodą.

Krok 6

Włóż do sosu pulpety, dodaj drobno posiekaną rukolę. Wsyp do kubka mąkę ziemniaczaną, rozprowadź w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlej do sosu, zagotuj. Sos powinien się ładnie zagęścić. Jeśli jest za gęstym rozrzedź wodą, jeśli za rzadki dodaj więcej mąki.

Krok 7

Wyłóż makaron na patelnię z sosem, wymieszaj. Rozłóż na talerze. Posyp szczypiorkiem i kiełkami.

Smacznego!