Piętnaście minut i pyszne, pachnące buregry wegetariańskie z soczewicy i grzybów są gotowe. Polubi je nawet największy amator wieśmaków!.

Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2-3

Burgery wegetariańskie, warzywne naprawdę w niczym nie ustępują burgerom mięsnym. Oczywiście o walorach smakowych można dyskutować, ale jedno nie ulega kwestii: burgery warzywne są zdrowsze od mięsnych kotletów.

Sami bardzo lubimy zjeść solidny kawał wołowiny w bułce (polecamy Wam przepis na idealnego burgera ze stautem), ale wegetariańskie odpowiedniki też często trafiają do naszego menu.

Tajemniczy składnik

W tym przepisie na burgery z soczewicy i grzybów jest jeden składnik, który sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne: mięta. Nadaje ona kotletom wspaniałego aromatu i sprawia, że… przypominają mięsne burgery.

Wegetariańskie burgery najlepiej jest zjeść w domowych bułeczkach z ciemnego pieczywa, np. według tego przepisu na bułki gotowe w 30 minut.

Przepis pochodzi z serwisu Besthealthmag.ca

Składniki:

  • ½ szklanki soczewicy
  • 250 g grzybów: pieczarek, ciemnych pieczarek, boczniaków
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 1 mała szalotka lub mała cebula drobno posiekana
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 jajko
  • 4-6 listków mięty
  • 1 szklanka bułki tartej
  • Płaska łyżeczka soli
  • Olej do smażenia

Dodatki

  • 6 bułek hamburgerowych
  • 6 liści sałaty (np. rzymskiej), lub dwie duże garście rukoli
  • Mały bakłażan pokrojony w plastry i usmażony
  • Mały ogórek cienko posiekany
  • 1 duży pomidor

Przygotowanie:

Krok 1

Ugotuj kaszę (według tego poradnika jak ugotować soczewicę będzie najlepsza)
Przełóż do misy miksera ugotowaną soczewicę, 250 g grzybów, starty na tarce ząbek czosnku, drobno posiekaną szalotkę, łyżeczkę suszonego oregano, 4-6 listków męty. Zmiksuj całość aż uzyskasz luźną masę. Dopraw solą i pieprzem. Następnie wbij jajko, wsyp bułkę tartą i jeszcze raz zmiksuj.

Krok 2
Uformuj burgery. Najpierw oderwij kawałek masy, utocz kulkę w dłoniach, następnie ją spłaszcz na kształt dysku i, żeby wyrównać brzegi, tocz jak kołem kilka razy po desce do krojenia lub talerzu.

Krok 3
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, kiedy będzie gorący, wykładaj na niego burgery. Smaż na wolnym ogniu po 5-6 minut z każdej strony.
Podawaj jak klasycznego burgera z bułką i dodatkami lub z sałatką. Możesz do burgerów zrobić prosty sos pomidorowy lub jogurtowy, ale nie jest to konieczne. Burger świetnie smakuje odgrzany z garścią świeżej rukoli.
Smacznego!

Na blogu znajdziecie więcej przepisów na burgery wegetariańskie i z mięsem:

ZDROWE BURGERY TOMA KERRIDGE’A

NAJPROSTSZY BURGER WEDŁUG JAMIEGO OLIVIERA

BURGERY Z CZERWONEJ FASOLI I BOCZNIAKÓW

BURGERY Z CIECIORKI I KOZIEGO SERA

ZDROWE BURGERY TOMA KERRIDGE’A