Piętnaście minut i pyszne, pachnące buregry wegetariańskie z soczewicy i grzybów są gotowe. Polubi je nawet największy amator wieśmaków!.
Czas: 15 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2-3
Burgery wegetariańskie, warzywne naprawdę w niczym nie ustępują burgerom mięsnym. Oczywiście o walorach smakowych można dyskutować, ale jedno nie ulega kwestii: burgery warzywne są zdrowsze od mięsnych kotletów.
Sami bardzo lubimy zjeść solidny kawał wołowiny w bułce (polecamy Wam przepis na idealnego burgera ze stautem), ale wegetariańskie odpowiedniki też często trafiają do naszego menu.
Tajemniczy składnik
W tym przepisie na burgery z soczewicy i grzybów jest jeden składnik, który sprawia, że danie jest wyjątkowo smaczne: mięta. Nadaje ona kotletom wspaniałego aromatu i sprawia, że… przypominają mięsne burgery.
Wegetariańskie burgery najlepiej jest zjeść w domowych bułeczkach z ciemnego pieczywa, np. według tego przepisu na bułki gotowe w 30 minut.
Przepis pochodzi z serwisu Besthealthmag.ca
Składniki:
- ½ szklanki soczewicy
- 250 g grzybów: pieczarek, ciemnych pieczarek, boczniaków
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 mała szalotka lub mała cebula drobno posiekana
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 jajko
- 4-6 listków mięty
- 1 szklanka bułki tartej
- Płaska łyżeczka soli
- Olej do smażenia
Dodatki
- 6 bułek hamburgerowych
- 6 liści sałaty (np. rzymskiej), lub dwie duże garście rukoli
- Mały bakłażan pokrojony w plastry i usmażony
- Mały ogórek cienko posiekany
- 1 duży pomidor
Przygotowanie:
Krok 1
Ugotuj kaszę (według tego poradnika jak ugotować soczewicę będzie najlepsza)
Przełóż do misy miksera ugotowaną soczewicę, 250 g grzybów, starty na tarce ząbek czosnku, drobno posiekaną szalotkę, łyżeczkę suszonego oregano, 4-6 listków męty. Zmiksuj całość aż uzyskasz luźną masę. Dopraw solą i pieprzem. Następnie wbij jajko, wsyp bułkę tartą i jeszcze raz zmiksuj.
Krok 2
Uformuj burgery. Najpierw oderwij kawałek masy, utocz kulkę w dłoniach, następnie ją spłaszcz na kształt dysku i, żeby wyrównać brzegi, tocz jak kołem kilka razy po desce do krojenia lub talerzu.
Krok 3
Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, kiedy będzie gorący, wykładaj na niego burgery. Smaż na wolnym ogniu po 5-6 minut z każdej strony.
Podawaj jak klasycznego burgera z bułką i dodatkami lub z sałatką. Możesz do burgerów zrobić prosty sos pomidorowy lub jogurtowy, ale nie jest to konieczne. Burger świetnie smakuje odgrzany z garścią świeżej rukoli.
Smacznego!
Na blogu znajdziecie więcej przepisów na burgery wegetariańskie i z mięsem:
ZDROWE BURGERY TOMA KERRIDGE’A
NAJPROSTSZY BURGER WEDŁUG JAMIEGO OLIVIERA
BURGERY Z CZERWONEJ FASOLI I BOCZNIAKÓW
BURGERY Z CIECIORKI I KOZIEGO SERA
ZDROWE BURGERY TOMA KERRIDGE’A