Szukacie sposobu na zimowe mrozy, albo pluchę i antidotum na krótkie dni? Grzaniec z piwa, pachnący przyprawami i pomarańczami to najlepszy towarzysz na długie wieczory.

Grzaniec z piwa – polska specjalność

Grzaniec z piwa
Tylko my i grzaniec – czyli końcówka grudnia w naszym domku w Słopnicach.

Zobacz dlaczego kochamy Słopnice o każdej porze roku.

Najlepszy sposób na jesienno-zimową chandrę, przeziębienie, niezastąpiony po dniu spędzonym na stoku, albo po spacerze na mrozie, lub po wilgotnym, deszczowym dniu, doskonały na wieczór we dwoje – grzaniec. Grzaniec z piwa dodajmy, który, jak się zdaje, jest polskim wynalazkiem i jednym z naszych najważniejszych kulinarnych odkryć.

W UK i US grzaniec to rozgrzewające wino (względnie cydr) z dodatkiem korzeni, trunek  mocno osadzony w tradycji, podawany głównie podczas Bożego Narodzenia. Być może pamiętacie, że dickensowy Scrooge z „Opowieści wigilijnej”, już po przemianie, zapraszał swojego pracownika Boba na grzane wino o wdzięcznej nazwie „smoking bishop” :-). Anglicy znają też co prawda mulled beer, czyli grzane piwo, ale nie mają do niego takiej ręki jak my, mieszkańcy kraju, gdzie mrozy bywają siarczyste, a lato trwa dwa miesiące, gdzie bursztynowy trunek używany jest jak lekarstwo i antydepresant.

Bezalkoholowy dla mamy

Grzaniec z piwa
Agnieszka od ponad roku pije tylko grzaniec bezalkoholowy. Twierdzi, że chyba już przy nim zostanie.

Sprawdź też przepis na barszcz – grzaniec. 

U nas grzaniec czeka na swojego pisarza, a jest o czym pisać, bo to wspaniały trunek i napój. Niekonicznie alkoholowy – Agnieszka od dawna pije grzańca na bazie piwa bezalkoholowego, bo bardziej niż o procenty chodzi o tu gorzko-słodki smak, rozgrzewającą moc i wspaniały aromat korzeni i pomarańczy. Grzaniec to nasz ulubiony towarzysz filmowych wieczorów we dwoje ❤️.

Jesteśmy przekonani, że nawet najbardziej zatwardziały miłośnik zmrożonego kufelka z piwem da się uwieść tej gorącej energii.

Składniki:

  • Butelka 0,5 l piwa – najlepsze są jasne piwa alkoholowe. Bezalkoholowe sprawdzi się każde, a przede wszystkim smakowe
  • Kilka plastrów pomarańczy
  • Dwu centymetrowy kawałek imbiru
  • Duża szczypta cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Kardamon (opcjonalnie)
  • Suszony imbir (opcjonalnie)
  • 6-8 goździków
  • Sok malinowy (ilość wedle gustu – im więcej tym bardziej słodki grzaniec) lub miód

Przygotowanie:

Krok 1
Pomarańczę umyj, sparz skórkę wrzątkiem i pokrój w cienkie plastry. Imbir obierz i posiekaj w plastry, a potem w zapałki.

Krok 2
Do rondla włóż pomarańczę, imbir i zacznij podgrzewać na średnim ogniu. Kiedy pomarańcza podsmaży się przewróć plastry na drugą stronę. Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, goździki.

Krok 3
Wlej piwo, kierując strumień na ściankę rondla, żeby piwo za bardzo się nie spieniło. Przykryj rondel pokrywką i nastaw maksymalną temperaturę. Rondel najlepiej jest przykryć przezroczystą pokrywką, bo wtedy można zaobserwować jak zachowuje się piwo. Kiedy pod wpływem temperatury piana zacznie podchodzić po pokrywkę i pojawią się duże bąble – zdejmij rondel z palnika. Jeśli nie masz przezroczystej pokrywki musisz uważnie obserwować rondel – kiedy mocno się nagrzeje, gorącą będzie też pokrywka to czas, że trunek trzeba zdjąć z ognia. Generalnie podgrzewanie butelki piwa na mocnym ogniu to kwestia dosłownie kilkunastu sekund więc bądź w pogotowiu, bo inaczej piwo wykipi. Staraj się też nie doprowadzić do zagotowania piwa, bo wtedy alkohol odparuje wraz z wysoką temperaturą.

Krok 4

Piwo ściągnij z palnika i odstawiamy na 3-4 minuty, żeby nabrało aromatu przypraw.. Następnie wlej do kufla sok malinowy – ilość zależy od indywidualnych gustów. Szczypcami lub widelcem przełóż pomarańczę do kufla, a potem przelewaj z rondla gorące piwo. Włóż do niego rurki i delektuj się rozgrzewającym trunkiem:-).

Mniam!

18