Kurczak a la pizza margherita i spaghetti z cukini to oryginalny patent na szybki i niecodzienny obiad. Przygotujesz go w 15 minut.

Czas: 15 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

spaghetti z cukini

 

Jeśli nazwa kurczak margherita kojarzy ci się z pizzą margherita to są to konotacje jak najbardziej na miejscu, ponieważ sporo łączy obydwa dania: mozzarella, pesto oraz pomidorki. Zamiast pesto możesz użyć sosu pomidorowego. Ale akurat filety z kurczaka znacznie lepiej smakują z pesto.

Sposób przygotowania jest prosty i szybki. Trzeba najpierw przyprawić mięso przyprawą włoską – możesz ją samodzielnie zrobić z łatwo dostępnych składników, albo użyć oregano i tymianku. Potem smażysz mięso na dość mocnym ogniu, przewracasz an drugą stronę, kładziesz ser, który ładnie się po chwili stopni. Przed podaniem polewasz flety sosem pesto. Pesto możesz kupić, ale najlepiej przygotować samemu, bo jest to mega prosta robota. My do tego przepisu proponujemy pesto na bazie nasion słonecznika.

Zucchini, czyli spaghetti z cukini

Kurczak margherita świetnie smakuje ze spaghetti z cukini. „Makaron” cukiniowy to doskonały sposób przyrządzenia tego dość mdłego w smaku warzywa. Jak przygotować spaghetti z cukini? Super prosto: trzeba tylko pociąć ją na długie nitki. Możesz to zrobić przy pomocy specjalnej wykrawarki to warzywnych spaghetti – najtańsza maszynka kosztuje jakieś 50 zł – lub po prostu kupić obieraczkę (5 zł) do warzyw z dwiema ostrzami: jedno służy do obierania, drugie do wycinania. Spaghetti z cukini zrobisz tym drugim końcem:)

Spaghetti z cukini można zjeść na surowo, wcześniej doprawione. Warto je jednak wcześniej przesmażyć na patelni. Tu uwaga: nie trzymaj jej zbyt długo na ogniu, ponieważ spaghetti z cukini zmięknie, puści wodę i zrobi się nieco… hm, no mówiąc wprost glutowate. Znacznie lepszej jest jędrne i chrupiące. Kiedy podgrzewasz spaghetti z cukini, zrób to na mocno rozgrzanej patelni i smaż krótko.

Jeśli szukasz inspiracji na makarony warzywne, tu znajdziesz kilka przepisów. Nie tylko na zucchini:)

Przepis na kurczaka margherita ze spaghetti z cukini wzorowaliśmy na Lecremedelacrumb.com

Szklanki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 1 szklanka tartej mozzarelli
  • 2 łyżki przyprawy włoskiej (przepis znajdziesz tutaj) lub łyżka oregano i łyżka tymianku
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 2 małe cukinie
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Pesto

  • Garść rukoli
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 4 łyżki oleju
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Krok 1

Osusz mięso, każdy filet przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty. Delikatnie rozbij tłuczkiem. Posól, popieprz, dopraw przyprawą włoską. Odstaw.

Krok 2

Zrób pesto. Przełóż do miksera nasiona słonecznika. Miksuj na proszek. Dodaj parmezan, sok z cytryny, rukolę, olej. Zmiksuj. Rozrzedź pesto wodą – powinno mieć konsystencję śmietany. Dopraw do smaku solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny.

Krok 3

Umyj pomidorki, pokrój na połowy. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Wyłóż na rozgrzany tłuszcz filety. Smaż na średnim ogniu 4 minuty. Przewróć na drugą stronę. Posyp filety mozzarellą. Dodaj pomidorki. Przykryj patelnię. Smaż filety jeszcze 2 minuty. Zdejmij z patelni. Przykryj.

Krok 4

Umyj cukinie. Potnij obieraczką do warzyw na „makarony”. Przełóż na patelnię, na której smażył się kurczak. Wstaw na kuchenkę na mocny ogień. Obsmażaj przez chwilę, żeby cukinia lekko się podpiekła. Nie smaż za długo, żeby nie puściła wody i nie zwiotczała.

Przełóż z patelni do misy. Dodaj 2 łyżki pesto wymieszaj.

Wyłóż „spaghetti” na talerze, połóż na nim filety. Polej je pesto. Na wierch kładź pomidorki.

Posyp całość tartym parmezanem i zieleniną.

Podawaj. Smacznego!