Szybki i sos spaghetti al ragu to wykluczające się sprawy, bo mowa jest o daniu, które potrzebuje czasu, żeby osiągnąć właściwą konsystencję. Proces ten można jednak przyspieszyć.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Spaghetti al ragu, nazywane inaczej spaghetti w sosie bolońskim (nazwa niepoprawna, na dźwięk której kelnera w restauracji może zalać nagła krew, może udawać głuchego, lub,  w przypadku jednostki bardziej wrażliwej zalać się łzami), to jedno z najbardziej znanych, najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Proste jak pęczek suszonego spaghetti – mielone, trochę warzyw, przecier pomidorowy, wino – czasem mleko i bulion. Danie niezwykle pyszne o bardzo złożonym smaku. Tajemnica dobrego spaghetti al ragu polega na tym, że sos mięsno-warzywny jest bardzo długo gotowany – godzinę-półtorej, bez przykrycia. Płynne składniki redukują się, cukry podlegają karmelizacji i całość zmienia się w aksamitny, przesycony aromatami sos.

W zasadzie nie ma drogi na skróty do dobrego spaghetti al ragu. Na pewno nie osiągniesz pożądanego efektu kupując gotowy, słoikowy „sos boloński”. Można jednak pójść na pewne kompromisy i nieco przyspieszyć gotowanie spaghetti al ragu. Nasz patent polega na tym, że w czasie kiedy smażą się warzywa, a potem mięso, gotujemy na wolnym ogniu sos pomidorowy, który ładnie redukuje się w tym czasie, nabiera gęstości i słodyczy. Potem łączymy go z mięsno-warzywną baza i dusimy razem przez czas jaki potrzebny jest na ugotowanie makaronu. Łącznie proces duszenia trwa około 25 minut. W 30 minut możesz mieć więc na stole naprawdę dobre spaghetti al ragu, gęste jak należy, aromatyczne i bardzo przyjemne w smaku.

Przepis wzorowany na Bonapetit.com

Spróbuj też naszego wegetariańskiego bolognese z kalafiora i grzybów

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa (indyk, wołowina)
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • Kawałek selera (pół szklanki pokrojonego w kostkę korzenia)
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2-3 plastry boczku lub suszonej szynki
  • ½ szklanki wina
  • ½ opakowania spaghetti
  • Tarty parmezan
  • 2 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Sos

  • 400 ml sosu pomidorowego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

Krok 1

Wlej sos pomidorowy do garnuszka, włóż do niego cebulę, ząbek czosnku, liść laurowy i łyżkę masła. Zagotuj (ostrożnie, bo sos mocno pryska szybko podgrzewany), następnie zmniejsz ogień do minimum. Gotuj bez przykrycia.

Krok 2

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wysyp na niego posiekaną marchew i selera. Smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj cebulę i posiekany boczek, smaż przez 6-8 minut. Uważaj, żeby nie przypalić cebuli.

Krok 3

Dodaj mięso, rozbij je na małe kawałki, smaż przez 5 minut. Wlej wino, podkręć temperaturę i odparuj alkohol. Zmniejsz ogień i wlej sos pomidorowy, wymieszaj. Gotuj bez przykrycia na wolnym ogniu.

Krok 4

Zagotuj wodę w garnku, dobrze posól, wrzuć makaron. Gotuj o minutę dłużej niż zaleca instrukcja na opakowaniu. Odcedź, zachowaj pół szklanki wody. Przełóż makaron do sosu, podlej wodą z gotowania. Gotuj na wolnym ogniu z minutę, mieszając cały czas, tak by makaron wchłoną jak najwięcej sosu.

Wyłóż spaghetti al ragu na talerze, posyp tartym parmezanem. Podawaj. Smacznego!