Najprostszy sos al ragu na serio jest taki, a przy tym jest po prostu pyszny. Od początku do końca zrobiony z domowych składników.
Czas: 35-40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
W życiu można iść na skróty i kupić słoik chemicznego sosu bolońskiego, żeby zrobić w domu spaghetti bolognese. Pewnie wiesz, że nie ma czegoś takiego jak spaghetti po bolońsku, bo właściwa nazwa to makaron al ragu, czyli z mięsem, ale nie wiemy czy zdajesz sobie sprawę, jak łatwo zrobić tę prostą i pyszną potrawę domowym sposobem.
Podstawa to dobry sos pomidorowy, który jest prosty jak paczka suchego spaghetti. Trzeba poddusić passatę z dodatkiem cebuli i czosnku. I gotowe. Sos łączymy następnie z mięsem mielonym i znowu dusimy. Sos al ragu powinien być zwarty, zawiesisty, nawet suchy – mięso nie może pływać w sosie pomidorowym. Dlatego podczas duszenia dobrze jest odparować jak najwięcej wody, żeby w sosie został tylko zredukowany, słodki, bo skarmelizowany przecier pomidorowy.
Klasyczny sos al ragu dusi się bardzo długo, dużo w nim warzyw. Nasza wersja jest mocno stuningowana, ale naprawdę pyszna. Jeśli masz czas, możesz do mięsa wkroić marchew, seler naciowy, wtedy sos będzie bliższy oryginału.
Polecamy nasz niecodzienny przepis na wegetariański makaron al ragu z sosem na bazie kalafiora i grzybów.
Składniki:
- 250 g mielonego mięsa
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- Siekana zielenina: bazylia, pietruszka, rukola
- Tarty parmezan do posypania
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- Makaron spaghetti lub dowolny
Sos pomidorowy
- 450 ml sosu pomidorowego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1
Wlej sos pomidorowy do garnka, włóż do niego obraną połówkę cebuli, obrany ząbek czosnku i łyżkę masła. Wstaw na kuchenkę najpierw na średni ogień, a kiedy sos zacznie bulgotać, zmniejsz temperaturę. Duś 15 minut.
Krok 2
W międzyczasie, pokrój drobno połowę cebuli. Rozgrzej w rondlu łyżkę oliwy lub oleju, wysyp na nią cebulę. Smaż na średnim ogniu 5 minut aż cebula się zeszkli. Dodaj mięso, podkręć temperaturę i smaż na dość mocnym ogniu, rozdrabniając szpatułką mięso na małe kawałki. Kiedy nie będzie już ani jednego surowego, czyli czerwonego kawałka mięsa, dodaj drobno posiekany ząbek czosnku i łyżeczkę oregano. Smaż jeszcze minutę. Zdejmij z ognia.
Krok 3
Po 15 minutach duszenia sosu, wlej go do rondla z mięsem, wstaw go na kuchenkę i duś jeszcze 15 minut.
Krok 4
Po 5 minutach od nastawienia sosu, nalej do szerokiego garnka ze 2 litry wody, wstaw na kuchenkę, dobrze posól, doprowadź do wrzenia, zmniejsz nieco temperaturę, wsyp makaron. Zamieszaj po minucie-dwóch. Gotuj o 2 minuty krócej niż zaleca instrukcja na opakowaniu makaronu. Odlej pół szklanki wody spod makaronu, a makaron odcedź. Przełóż go do sosu mięsnego, wymieszaj, wlej wodę spod makaronu i mieszaj całość szczypcami tak, żeby makaron wchłoną jak najwięcej sosu.
Rozłóż makaron al ragu na talerze, posyp tartym parmezanem i zieleniną. Podawaj. Smacznego!