Soczewiaki to emblematyczne danie kuchni Podlaskiej. To prosta, dość łatwa do zrobienia, wegetariańska potrawa.

Czas: 50 minut

Poziom trudności: Nie za trudne

Liczba porcji: 2

Soczewiaki

Soczewiaki to jedno z moich ostatnich kulinarnych zadziwień: dlaczego to pyszne danie wegetariańskie znane jest tylko w jednym regionie kraju? Soczewiaki są dla mnie kolejnym dowodem bogactwa polskiej kuchni. To typowe danie rustykalne, zdrowe, zrobione z prostych składników: ziemniaków, mąki i farszu na bazie soczewicy. Do soczewiaków można zużyć ziemniaki z wczorajszego obiadu. Generalnie, ciasto z jakich są ulepione z tego samego ciasta co np. kluski śląskie. Do ziemniaków trzeba dodać mąki i zagnieść szybko ciasto (ja do soczewiaków dodałem ciemnej mąki chlebowej).

Farsz jest mega prosty i nawet nie ma się nad czym specjalnie rozpisywać: ugotowaną soczewicę trzeba wymieszać z pieczarkami (lub grzybami leśnymi) przesmażonymi z cebulą. Soczewiaki można usmażyć w głębokim tłuszczu, albo, jak w tym przepisie, upiec.

Soczewiaki świetnie smakują z kwaśną śmietaną, dowolną sałatką lub surówką.

Przepis wzorowany na soczewiakach Karola Okrasy.

Składniki:

Ciasto

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki chlebowej typ 220
  • 1 jajko + jajko do posmarowania
  • Szczypta soli

Farsz

  • 250 g ugotowanej soczewicy (około 3 szklanek)
  • Garść pieczarek (150 g)
  • 1 cebula
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Kilka łyżek siekanej natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej łyżkę oleju na patelni. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż na średnim ogniu do momentu aż zmięknie – 5 minut. Dodaj pokrojone drobno pieczarki. Smaż do chwili aż odparuje woda z grzybów.

Krok 2

Przesyp soczewicę do szerokiej misy. Rozgnieć widelcem część ziarenek. Dodaj grzyby i cebulę oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Krok 3

Przygotuj ciasto. Przepuść ziemniaki przez prasę lub bardzo dokładnie rozgnieć. Wbij do nich jajko i wsyp obydwie mąki (pszennej na razie połowę) oraz sól. Wymieszaj składniki, przełóż cena podsypany mąką blat i szybko zagnieć ciasto. Dosyp mąki pszennej gdyby ciasto było za rzadkie.

Uformuj ciasto w walec o grubości około 5 cm.

Krok 4

Nastaw piekarnik na 190 stopni.

Odetnij plaster ciasta grubości około centymetra-dwóch, obsyp go mąką ziemniaczaną, żeby nie kleił się do rąk. Rozpłaszcz w dłoni lub na blacie na cienki placek. Na środku połóż farsz, zlep końce. Odłóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Zrób w ten sposób pozostałe pierogi. 

Rozmieszaj jajko rózgą lub widelcem. Posmaruj pierogi. Nakłuj każdy z nich wykałaczką. 

Wstaw do piekarnika. Piecz 30-35 minut.

Wyjmij z piekarnika. Podawaj na ciepło z dowolną surówką.