Sushi bowl – czyli misa sushi bez zawijania, do zrobienia w 20 minut. Danie tak samo smaczne jak rolowane futomaki, ale o wiele mniej pracochłonne!

Czas: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2

Proste, domowe sushi

Do sushi bez zawijania warto jest dodać pokrojone w cienkie paski wodorosty nori, w które zawija się klasyczne sushi. Glony doskonale aromatyzują danie

Lubisz sushi, ale nie masz czasu, głowy, umiejętności, ochoty (niepotrzebne skreślić), żeby je robić w domu? Mamy dla Ciebie doskonały przepis na super szybkie sushi bez zawracania sobie głowy rolowaniem gotowanego ryżu! Oto sushi bowl!

Pomysł zaczerpnęliśmy z bloga NaturallyElla, ale jej przepis wydał nam się trochę ubogi w smaki. Zaczęliśmy szukać i trafiliśmy na przepis na Minimalistbaker (to jeden z naszych ulubionych blogów), w którym spodobał nam się sposób przyrządzania ryżu. Jak się później okazało, jest absolutnie genialny. Od siebie dodaliśmy jeszcze krewetki, które możecie pominąć, jeśli wolicie wersję wege.

Składnikiem niekoniecznym, ale jednak o niebagatelnym znaczeniu są sprasowane glony, w które zawija się klasyczne sushi. Jeśli macie je w domu – a naprawdę warto je kupić i trzymać w spiżarce – pokrójcie je w cienkie paski i dodajcie do całej sałatkę. Nawet niewielki dodatek wodorostów niebywale aromatyzuje danie, dodając mu czegoś szalenie nieuchwytnego, lekkiego posmaku morza, który delikatnie pieści kubki smakowe, jak stara pocztówka z wakacji przyjemne wspomnienia:)

Misa sushi bez zwijania smakuje doskonale, jest pożywna i zdrowa. Polecamy!

Cały przepis znajdziecie tutaj