Kasza gryczana po meksykańsku to wariacja na temat klasycznego dania ryż po meksykańsku. Jest i smaczniej i zdrowiej.

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 2 duże

Poziom trudności: Łatwe

Kasza gryczana po meksykańsku być może oburzy ortodoksyjnych wielbicieli kuchni meksykańskiej, bo to trochę tak jakby ktoś schabowego z ziemniakami i kapustą zrobił w ryżem i zestawem surówek. My jednak uważamy, że w kuchni warto eksperymentować i skoro istnieją rozmaite pęczotta i gryczotta, to na podobną modłę można przerobić ryż po meksykańsu. To klasyczne danie w wersji z kaszą gryczaną naprawdę jest super: ławo się je robi, ma smak i teksturę, i doskonale nadaje się do mrożenia. Poza wszystkim kasza gryczana jest znacznie zdrowsza od ryżu (na pewnych polach konkurować z nią może dziki ryż).

Przepis zrobiony na podstawie przepisu na ryż po meksykańsku w Damndelicious.com

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 małe filety z kurczaka lub jeden duży
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • Puszka pomidorów w zalewie
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 duża marchewka pokrojona w kostkę
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 2-3 łyżki siekanej kolendry lub pietruszki
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Wysyp na olej cebulę i marchew. Smaż na średnim ogniu przez 3 minuty.  Pokrój filety w małe paski. Dodaj do warzyw. Podkręć temperaturę, ale tak żeby nie spalić cebuli. Smaż przez kilka minut aż mięso będzie brązowe. 

Krok 2

Wsyp do rondla pół szklanki kaszy, zamieszaj i smaż przez chwilę aż kasza zacznie pachnieć. Dodaj  po pół łyżeczki ostrej papryki i mielonej kolendry, dużą szczyptę kuminu oraz posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę. Wlej szklankę wody, dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Doprowadź do wrzenia, przykryj rondel i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.

Krok 3

Zdejmij pokrywkę. Dodaj do rondla przepłukane i odsączoną na sicie czerwoną fasolę, kukurydzę i groszek. Wymieszaj całość. Dopraw solą i pieprzem do smaku.  Posyp siekaną zieleniną.