Z czym kojarzy Ci się sałatka? Z przekąską, dodatkiem do dania głównego? A może z przyciężkim daniem na przyjęciu u cioci? 😉 W tym menu sałatki występują w zupełnie nowej roli – są lekkie i zdrowe, ale za razem na tyle kaloryczne, by zastąpić tradycyjny obiad.

Jeśli dużo pracujesz (tak jak my ostatnio) i masz mało czasu, a zarazem potrzebujesz zdrowego i energetycznego jedzenia, albo po prostu latem lubisz jeść lekko (korzystając z tego że warzywa smakują teraz najpyszniej) – to menu jest dla Ciebie. Przedstawiamy super proste sałatki, które mogą wystąpić w roli obiadu.

Sałatka z soczewicy z kebabem z fasoli 

Przygotowanie tej sałatki i warzywnego kebaba zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Tyle wystarczy, żeby przygotować pyszny, zdrowy, warzywny obiad, ale z charakterem. Zobacz przepis

Sałatka grecka z warzywnym makaronem

Grecka sałatka w bardziej pożywnej wersji – na bazie makaronu z soczewicy. Może spokojnie zastąpić lekki, wakacyjny obiad. Zobacz przepis

Sałatka z jarmużu i cieciorki z wege pulpecikami

Ta sałatka to prawdziwa poezja, zarówno pod względem kolorystycznym, jak i smakowym. Miękkość batatów w połączeniu z chrupkością cieciorki, z dodatkiem charakternego jarmużu, stanowi połączenie, wobec którego nie można przejść obojętnym. Do tego wegetariańskie pulpeciki. Zobacz przepis

Sałatka z brokuła i mango

Czy wiesz, że brokuł najlepiej smakuje na surowo? Tak jest, brokuła wcale nie trzeba piec, czy gotować. Surowy jest chrupki i ma mocny orzechowy smak. Idealnie pasuje do niego musztardowy dresing, który świetnie łączy się ze słodyczą owoców, w jakie bogata jest sałatka. Zobacz przepis

Sałatka z tartego kalafiora z granatem

Niecodzienne połączenie chrupiącego i soczystego granatu z pieczonym, tartym, kremowym kalafiorem. Danie do ogarnięcia w kwadrans. Zobacz przepis

Smacznego!