To menu na ten tydzień jest kolorowe, zdrowe i zapakowane w słoiki! Przepisy odbieraliśmy tak, aby zawierały ważne substancje odżywcze – które dodadzą nam witamin (m.in.A, B, E, C) i energii (białko, zdrowe węglowodany), bez pustych kalorii i niezdrowych tłuszczy!
W słoikach zamknęliśmy dużo warzyw, owoce, pierwsze w tym roku nowalijki (głównie szparagi), super zdrowe kasze, rybę, pieczone mięso i owoce morza. To taka wypasiona, domowa dieta… słoikowa 🙂
- Pamiętaj, że wszystkie składniki z tego menu możesz bardzo łatwo kupić bezpośrednio z naszego bloga – online – we frisco.pl. Na końcu wpisu znajdziesz listę zakupów, wystarczy jeden klik i gotowe.
Słoik jest doskonałym pojemnikiem na jedzenie – łatwo się zamyka, jest bardzo szczelny. Wygodnie się z niego je, a do tego widać co jest w środku. Odpowiednio dobrane słoiki mają na tyle grube ścianki, że można w nich podgrzewać i mrozić potrawy. Dobry słoik jest najbardziej eko pojemnikiem. Będzie Ci służył przez lata i podlega recyklingowi! No to do dzieła – zobacz co zapakowaliśmy w te słoiczki.
Poniedziałek: Sałatka z pieczonej kaczki, granatu i mięty
Wiadomo, że kaczka lubi owoce i zazwyczaj towarzyszy jej pieczone jabłko, albo konfitura. Ale znakomicie smakuje też z owocem granatu. Z kolei granat świetnie czuje się w towarzystwie mięty, która dodaje świeżości. Zobacz przepis
Wtorek: Sałatka z soczewicy, pieczonego łososia i szparagów
Bazę sałatki stanowi czerwona soczewica, zdrowa i mało kaloryczna. Łososia (koniecznie morskiego) upiekliśmy w super prostej, ale świetnej marynacie. Do tego szparagi i pomidorki koktajlowe. Zobacz przepis.
Środa: Sałatka z polędwiczek z kurczaka z kaszą jaglaną, szparagami i awokado
W tym daniu niesamowity jest dresing do sałatki, zrobiony na bazie trzech ziół z dodatkiem jogurtu i minimalnej ilości majonezu. I druga rzecz godna zapamiętania: glazura do polędwiczek z kurczaka, z soku pomarańczowego i sosu hoi sin. Doskonale aromatyzuje mięso i zabezpiecza je przed wyschnięciem podczas pieczenia. Zobacz przepis
Czwartek: Makaron po sycylijsku z niezwykłym pesto
Pesto w tym makaronie jest naprawdę niesamowite. Zawiera w sobie kapary, anchois i rodzynki. Choć składniki są zupełnie nieoczywiste, po zmiksowaniu niesamowitą harmonię smaków. Makaron warzywny nie zawiera w sobie mąki. Zobacz przepis
Piątek: Curry z krewetkami, batatem i mango
Super proste i szybkie danie, gotowe w 20 minut od startu. Pachnie orientem, jest zdrowe i sycące. Słodkie za sprawą batata i mango, kwaśne dzięki limonce, z dodatkiem mleka kokosowego, z mocnym, pikantnym jak pieprzny dowcip akcentem przyprawy curry. Zobacz przepis.
Lista zakupów
Mięso/ryby
- 2 kacze piersi
- 0,5 kg polędwiczek drobiowych
- 0,5 kg świeżego łososia
- 300 g krewetek
Warzywa/owoce
- Duży pęczek rukoli, roszponki lub innej sałaty
- Pęczek szparagów
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1 awokado
- Główka czosnku
- Mały kawałek imbiru
- 1 średniej wielkości batat
- Cytryna
- 1 duży granat lub dwa małe
- 1 dość duże mango
- 1 limonka
- Duża pomarańcza
Kasze/makaron
- Szklanka komosy
- Szklanka czerwonej soczewicy
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- Opakowanie makaronu rurki lub świderki (najlepiej warzywne)
Nabiał
- 1 łyżka majonezu
- ½ szklanki jogurtu greckiego
Zioła
- Mała garść liści mięty
- Pęczek bazylii
- Pęczek pietruszki
- Pęczek szczypiorku
- Pęczek kolendry
Przyprawy
- 4 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 ½ łyżki pasty curry
Dodatki
- 1 łyżka majonezu
- 5 filetów anchois
- 2 małe ząbki czosnku
- 25 g rodzynek (2 niepełne łyżki)
- 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy
- 50 g płatków migdałowych (około pół szklanki)
- 1 puszka mlek kokosowego 200 ml
- 1 szklanka bulionu
Jak gotowaliśmy
Każdą z potraw można zrobić oddzielnie, np. wieczorem, żeby następnego dnia zabrać gotowy lancz do pracy. Ale można też inaczej – zrobić wszystko jednego dnia, tak jak my zrobiliśmy. Z technicznego punktu widzenia trzy lancze mają wspólny mianownik, mianowicie taki, że łosoś, filety z kaczki i polędwiczki z kurczaka mają podobny czas pieczenia. To szalenie ułatwia przygotowywanie kilku dań jednego dnia.
My gotowaliśmy w taki sposób, że zamacerowaliśmy kaczkę – filety zostały właściwie tylko doprawione solą i pieprzem, zrobiliśmy glazurę do kurczaka i ryby. W czasie kiedy mięso leżało w marynacie (łosoś trafił do niej na samym końcu, bo jak to ryba, nie potrzebuje długiego leżakowania w marynacie) ugotowaliśmy kaszę, makaron, soczewicę i makaron ryżowy.
Potem upiekliśmy kaczkę, filety i łososia. Na koniec wystarczyło połączyć wszystkie składniki. Jeśli planujesz przygotować więcej dań za jednym razem nie dodawaj do nich świeżych warzyw przed zamrożeniem. Zrobisz to na bieżąco.
Domowa dieta pudełkowa
Dieta pudełkowa robi w Polsce furorę. Coraz więcej osób woli zamówić gotowy, zbilansowany i spakowany posiłek niż jeść kanapki albo codziennie robić jedzenie w domu lub szukać obiadu w firmowych stołówkach i pobliskich restauracjach.
My też stosujemy dietę pudełkową, tyle że domowej produkcji – w oparciu o sprawdzone przepisy i składniki. Jest zdrowa i na pewno bardziej ekologiczna od klasycznej diety pudełkowej, bo jedzenie pakujemy do opakowań wielokrotnego użytku, a nie do jednorazówek, które zaraz po konsumpcji lądują w koszu. Do tego wiemy co jest w środku – mamy pewność, że użyliśmy najlepszych składników. A to wszystko w dobrej cenie – o wiele taniej niż gdybyśmy zamawiali gotowce.
Smacznego!