Aromatyczne i niesamowicie pożywne koreańskie danie. Nasz kurczak bibimbap występuje w nieco spolszczonej wersji.

Czas: 45 minut

Poziom trudności: Nie za trudne

Liczba porcji: 2 duże

kurczak bibimbap

Kurczak bibimbap jest klasycznym daniem kuchni koreańskiej, składającej się ze smażonego mięsa, warzyw i jajek rozłożonych na ugotowanym, ciepłym ryżu. Jednym ze standardowych składników jest kimchi, czyli koreańska kiszona kapusta przyprawiona na ostro. W oryginalnej wersji przepis zawiera sporo lokalnych, czy narodowych składników, o które w Polsce dość trudno, w każdym razie w osiedlowych sklepach ich nie znajdziesz.

Nasz kurczak bibimbap zrobiliśmy w oparciu o zamienniki. I wyszedł pyszny. Nie mieliśmy pod ręką ani kimchi, ani kapusty pekińskiej, żeby kiszonkę szybko zrobić.  Zastąpiliśmy ją marynowaną na szybko rzodkiewką i marchewką. Warzywa zalewamy ciepłą wodą z octem i odrobiną cukru i odstawiamy na pół godziny.

W oryginale kurczak bibimbap podawany jest z grzybami shitake. Co prawda można je kupić tu i ówdzie, ale spokojnie mogą zamiast nich być boczniaki, albo pieczarki. My użyliśmy pieczarek brunatnych.

I na koniec ryż. To on jest fundamentem dania, na który wykłada się pozostałe składniki. Co prawda ryż mamy w domu, ale nasz kurczak bibimbap zrobiliśmy z kaszą orkiszową. Jest zdrowiej, a poza tym tygodniu już jedliśmy ryż w sushi bowl.

Kurczak bibimbap to znakomite danie, niesamowicie aromatyczne, pachnące, po prostu niebo w gębie. Wszystkie składniki wyłożone w misie trzeba przed zjedzeniem wymieszać jak klasyczną sałatkę. Tu uwaga: gdy będziesz smażyć jajka, niech żółtka pozostaną pół płynne. Bardzo ładnie połączy się ono z pozostałymi składnikami po wymieszaniu.

Przepis inspirowany Tasty.co

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 4 małe marchewki
  • 2 duże garści szpinaku
  • Pęczek rzodkiewek
  • 2 jajka
  • 8 grzybów (brązowe pieczarki, pieczarki, shitake)
  • 1 szklanka ryżu, kaszy gryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Sól

Marynata do kurczaka

  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki tartego imbiru
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 starte ząbki czosnku

Marynata do warzyw

  • ½ szklanki octu ryżowego lub winnego
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka tartego imbiru
  • 1 łyżeczki cukru brązowego
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

Krok 1

Wymieszaj składniki marynaty do mięsa. Pokrój filety w plastry. Włóż do marynaty. Marynuj 30 minut. Najlepiej całą noc.

Krok 2

Zagotuj pół szklanki wody. Przestudź Kiedy będzie ciepła wymieszaj octem, imbirem i cukrem. Umyj rzodkiewki i marchew. Pokrój rzodkiewki w plastry. Obierz marchewki. Dwie z nich pokrój w plastry, a dwie w słupki. Przełóż plasterki marchewki i rzodkiewki do marynaty. Odstaw na pół godziny lub na całą noc.

Krok 3

Ugotuj kaszę (ryż) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przemieszaj. Dopraw sosem sojowym.

Krok 4

Zagotuj w garnku 2 litry wody. Włóż do wrzątku szpinak. Blanszuj przez chwilę. Wyjmij z wody, odsącz. Posól, posyp łyżeczką suszonego czosnku, polej łyżką oleju sezamowego wymieszaj.

Krok 5

Pokrój grzyby w plastry. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż na nim grzyby aż zrobią się złote. Posól. Odłóż.

Krok 6

Na tę samą patelnię wyłóż filety z kurczaka razem z marynatą. Smaż na dość dużym ogniu, mieszając przez 8 minut. Zdejmij  z patelni.

Krok 7

Przetrzyj patelnię ręcznikiem. Wlej na nią łyżkę oleju. Kiedy się rozgrzeje wbij na niego jajko. Smaż bez przykrycia aż białko się zetnie. Żółtko powinno być pół płynne lub płynne.

Krok 8

Na dnie talerza rozłóż kaszę. Po bokach wykładaj marchew pokrojoną w słupki, kurczaka, grzyby, marynowane marchewki i rzodkiewki, szpinak. Na wierzchu połóż sadzone jajka.

Podawaj. Smacznego!