Aromatyczne i niesamowicie pożywne koreańskie danie. Nasz kurczak bibimbap występuje w nieco spolszczonej wersji.
Czas: 45 minut
Poziom trudności: Nie za trudne
Liczba porcji: 2 duże
Kurczak bibimbap jest klasycznym daniem kuchni koreańskiej, składającej się ze smażonego mięsa, warzyw i jajek rozłożonych na ugotowanym, ciepłym ryżu. Jednym ze standardowych składników jest kimchi, czyli koreańska kiszona kapusta przyprawiona na ostro. W oryginalnej wersji przepis zawiera sporo lokalnych, czy narodowych składników, o które w Polsce dość trudno, w każdym razie w osiedlowych sklepach ich nie znajdziesz.
Nasz kurczak bibimbap zrobiliśmy w oparciu o zamienniki. I wyszedł pyszny. Nie mieliśmy pod ręką ani kimchi, ani kapusty pekińskiej, żeby kiszonkę szybko zrobić. Zastąpiliśmy ją marynowaną na szybko rzodkiewką i marchewką. Warzywa zalewamy ciepłą wodą z octem i odrobiną cukru i odstawiamy na pół godziny.
W oryginale kurczak bibimbap podawany jest z grzybami shitake. Co prawda można je kupić tu i ówdzie, ale spokojnie mogą zamiast nich być boczniaki, albo pieczarki. My użyliśmy pieczarek brunatnych.
I na koniec ryż. To on jest fundamentem dania, na który wykłada się pozostałe składniki. Co prawda ryż mamy w domu, ale nasz kurczak bibimbap zrobiliśmy z kaszą orkiszową. Jest zdrowiej, a poza tym tygodniu już jedliśmy ryż w sushi bowl.
Kurczak bibimbap to znakomite danie, niesamowicie aromatyczne, pachnące, po prostu niebo w gębie. Wszystkie składniki wyłożone w misie trzeba przed zjedzeniem wymieszać jak klasyczną sałatkę. Tu uwaga: gdy będziesz smażyć jajka, niech żółtka pozostaną pół płynne. Bardzo ładnie połączy się ono z pozostałymi składnikami po wymieszaniu.
Przepis inspirowany Tasty.co
Składniki:
- Podwójna pierś z kurczaka
- 4 małe marchewki
- 2 duże garści szpinaku
- Pęczek rzodkiewek
- 2 jajka
- 8 grzybów (brązowe pieczarki, pieczarki, shitake)
- 1 szklanka ryżu, kaszy gryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sól
Marynata do kurczaka
- 8 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki tartego imbiru
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 starte ząbki czosnku
Marynata do warzyw
- ½ szklanki octu ryżowego lub winnego
- ½ szklanki wody
- 1 łyżka tartego imbiru
- 1 łyżeczki cukru brązowego
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Krok 1
Wymieszaj składniki marynaty do mięsa. Pokrój filety w plastry. Włóż do marynaty. Marynuj 30 minut. Najlepiej całą noc.
Krok 2
Zagotuj pół szklanki wody. Przestudź Kiedy będzie ciepła wymieszaj octem, imbirem i cukrem. Umyj rzodkiewki i marchew. Pokrój rzodkiewki w plastry. Obierz marchewki. Dwie z nich pokrój w plastry, a dwie w słupki. Przełóż plasterki marchewki i rzodkiewki do marynaty. Odstaw na pół godziny lub na całą noc.
Krok 3
Ugotuj kaszę (ryż) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przemieszaj. Dopraw sosem sojowym.
Krok 4
Zagotuj w garnku 2 litry wody. Włóż do wrzątku szpinak. Blanszuj przez chwilę. Wyjmij z wody, odsącz. Posól, posyp łyżeczką suszonego czosnku, polej łyżką oleju sezamowego wymieszaj.
Krok 5
Pokrój grzyby w plastry. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż na nim grzyby aż zrobią się złote. Posól. Odłóż.
Krok 6
Na tę samą patelnię wyłóż filety z kurczaka razem z marynatą. Smaż na dość dużym ogniu, mieszając przez 8 minut. Zdejmij z patelni.
Krok 7
Przetrzyj patelnię ręcznikiem. Wlej na nią łyżkę oleju. Kiedy się rozgrzeje wbij na niego jajko. Smaż bez przykrycia aż białko się zetnie. Żółtko powinno być pół płynne lub płynne.
Krok 8
Na dnie talerza rozłóż kaszę. Po bokach wykładaj marchew pokrojoną w słupki, kurczaka, grzyby, marynowane marchewki i rzodkiewki, szpinak. Na wierzchu połóż sadzone jajka.
Podawaj. Smacznego!