Jeśli nie wiesz jak zrobić ryż z kalafiora, to z tym prostym przepisem nauczysz się błyskawicznie. A warto, bo jest to doskonały dodatek do dań głównych.

Czas. 30 minut

Poziom trudności: Bardzo łatwe

Liczba porcji: 2

ryż z kalafiora z jarmużem

Jak zrobić ryż z kalafiora? To naprawdę super prosta rzecz. Trzeba kalafiora zetrzeć na małe kawałki (albo pokroić, ale to jest dość czasochłonne zajęcie), wysypać na blaszkę do pieczenia, doprawić i upiec.

Jest jeszcze jeden paten jak zrobić ryż z kalafiora – na patelni. Startego kalafiora wysypujesz na rozgrzaną patelnię i podpiekasz, stale mieszając.

Sposób z piekarnikiem jest jednak znacznie prostszy.

Ryż z kalafiora możesz podać jako dodatek do dań głównych w zastępstwie ryżu, czy ziemniaków. Możesz z niego zrobić też prostą i pożywaną sałatkę, dodając do niego np. jarmuż.

Polecamy nasze przepisy z ryżem/kuskusem z kalafiora:

Pulpety teryiaki

Strogonoff z polędwiczki wieprzowej

Shakshuka z ryżu z kalafiora

Składniki:

  • Główka kalafiora
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Dodatki

  • 1 szklanka ugotowanego kuskusu
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 2 garści jarmużu

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Umyj kalafiora i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub zmiksuj w malakserze.

Krok 2

Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłóż równomiernie. Posól, wsyp czosnek, polej olejem. Wymieszaj.

Wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut. Czas zależy od tego czy lubisz kiedy kalafior jest al dente czy też miękki. W połowie pieczenia przemieszaj. Jeśli chcesz dodać jarmuż to właśnie zrób to przed zamieszaniem kalafiora.

Po upieczeniu możesz wymieszać ryż z kalafiora z kuskusem, albo ryżem.