Jeśli nie wiesz jak zrobić ryż z kalafiora, to z tym prostym przepisem nauczysz się błyskawicznie. A warto, bo jest to doskonały dodatek do dań głównych.
Czas. 30 minut
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Liczba porcji: 2
Jak zrobić ryż z kalafiora? To naprawdę super prosta rzecz. Trzeba kalafiora zetrzeć na małe kawałki (albo pokroić, ale to jest dość czasochłonne zajęcie), wysypać na blaszkę do pieczenia, doprawić i upiec.
Jest jeszcze jeden paten jak zrobić ryż z kalafiora – na patelni. Startego kalafiora wysypujesz na rozgrzaną patelnię i podpiekasz, stale mieszając.
Sposób z piekarnikiem jest jednak znacznie prostszy.
Ryż z kalafiora możesz podać jako dodatek do dań głównych w zastępstwie ryżu, czy ziemniaków. Możesz z niego zrobić też prostą i pożywaną sałatkę, dodając do niego np. jarmuż.
Polecamy nasze przepisy z ryżem/kuskusem z kalafiora:
Strogonoff z polędwiczki wieprzowej
Składniki:
- Główka kalafiora
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka soli
Dodatki
- 1 szklanka ugotowanego kuskusu
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 2 garści jarmużu
Przygotowanie:
Krok 1
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Umyj kalafiora i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub zmiksuj w malakserze.
Krok 2
Wysyp na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłóż równomiernie. Posól, wsyp czosnek, polej olejem. Wymieszaj.
Wstaw do piekarnika. Piecz 15-20 minut. Czas zależy od tego czy lubisz kiedy kalafior jest al dente czy też miękki. W połowie pieczenia przemieszaj. Jeśli chcesz dodać jarmuż to właśnie zrób to przed zamieszaniem kalafiora.
Po upieczeniu możesz wymieszać ryż z kalafiora z kuskusem, albo ryżem.