Domowy sos teriyaki, słodko-słono-kwaskowy, gęsty i kleisty nadaje pulpetom niesamowity i niecodzienny smak. Same pulpety są miękkie i soczyste.
Czas: 40 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2 duże
Sos teriyaki można już kupić w zasadzie większości lepiej wyposażonych sklepów. Nie jest on jednak specjalnie tani, a z drugiej strony trudno zaliczyć go do przypraw jakoś często wykorzystywanych w kuchni. Dlatego istnieje ryzyko, że użyty raz czy drugi, później się zmarnuje. Dlatego najlepiej zrobić domowy sos teriyaki. Jest tak prosty, że przygotuje go każdy, a składniki dostępne są w niemal każdym sklepie.
Tu ważna uwaga: nasz domowy sos teriyaki różni się do sosu jaki kupisz w Japonii. Nie ma w nim wina mirin, ani sake kulinarnego, ale i tak nasz domowy sos teriyaki smakuje świetnie i spokojnie może być substytutem oryginału.
Możesz go zrobić w większej ilości i trzymać w słoiczku w lodówce.
Tu kilka uwag jak zrobić domowy sos teriyaki. Japończycy robią sos z dodatkiem białego cukru. Możesz go zastąpić miodem lub brązowym cukrem, który nadaje sosowi przyjemnego, melasowego posmaku. Możesz zmniejszyć ilość czosnku do jednego ząbka, a imbiru do jednej łyżeczki, ale warto dać obydwu więcej. Jeśli tak zrobisz, to odcedź sos przez sitko, żeby był klarowny. I ostatnia uwaga, domowy sos teriyaki powinien mieć konsystencję gęstego syropu. Jeśli zrobi się zbyt gęsty, rozrzedź go wodą.
Domowy sos teriyaki podaliśmy z bardzo łatwymi do przyrządzenia pulpecikami z indyka. Nasz przepis jest nieco zakręcony, bo tradycyjnie zamiast jajka i bułki tartej dodaliśmy do mięsa ugotowanej kaszy gryczanej. Dzięki niej pulpety są zdrowsze, a kasza w ogóle nie jest wyczuwalna – uwierz na słowo.
Jeśli wolisz tradycyjną wersję, dodaj do składników jajko i 1/3 szklanki bułki tartej. Jajko wbij do mięsa, wymieszaj, dodaj bułkę i jeszcze raz zamieszaj.
I ostatnia rzecz: pulpety teriyaki możesz podać z ryżem lub makaronem ryżowym, albo z ryżem z kalafiora z jarmużem. Przepis na ryż z kalafiora znajdziesz tutaj.
Przepis na domowy sos teriyaki zrobiliśmy na podstawie wpisu na blogu CookieandKate.com
Składniki:
Pulpety
- 250 g mielonego indyka (kurczaka, wieprzowiny)
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej niepalonej (75 ml)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 starty ząbek czosnku
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
- ½ szklanki siekanego szczypiorku
- Sezam do posypania
Domowy sos teriyaki
- 3 łyżki miodu lub cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki octu jabłkowego (ewentualnie winnego)
- 2 starte ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego imbiru
- Odrobina mąki ziemniaczanej i łyżka-dwie zimnej wody do rozmieszania
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę zalej 150 mln zimnej wody (nieco ponad połowa szklanki), wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj gotuj na bardzo małym ogniu 18 minut. Odkryj, przemieszaj. Przesyp do głębokiej misy, odstaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie ręcznym robotem zmiksuj na gładko (mogą zostać pojedyncze ziarenka).
Krok 2
Nastaw piekarnik na 205 stopni.
Dodaj do kaszy łyżkę sosu sojowego, łyżkę oleju i mięso. Ponownie zmiksuj, tak żeby składniki połączyły się. Dodaj posiekany szczypiorek. Wymieszaj.
Zwilż dłonie wodą lub olejem, odrywaj kawałki mięsa i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj na tacce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 18 minut. W połowie pieczenia odwróć pulpeciki na drugą stronę.
Krok 3
W międzyczasie przygotuj domowy sos teriyaki. Wymieszaj w misce cukier z sosem sojowym, octem, startym czosnkiem i imbirem. Wlej do rondelka lub na patelnię. Podgrzewaj przez kilka minut mieszając, żeby cukier się rozpuścił. Rozmieszaj mąkę w zimnej wodzie. Wlej do sosu, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje (gdyby zrobił się zbyt gęsty rozrzedź wodą). Odstaw, a następnie przecedź przez gęste sitko.
Krok 4
Wyciągnij pulpety z piekarnika, polej sosem, posyp sezamem. Podawaj z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!