Kasza jaglana, w połączeniu z orzechami solonymi w miodzie, jest bardzo sycąca i smakuje jak snickers. Ale jest o wiele zdrowsza!
Ten deser z kaszy jaglanej jest jedną z wariacji na temat „niskokalorycznego deseru Agnieszki„. Jest odrobinę bardziej kaloryczny 🙂 Ale też bardziej sycący, dzięki smażonym w miodzie, solonym orzechom. I chyba jeszcze smaczniejszy! Może spokojnie zastąpić przekąskę do pracy. Albo być pożywnym śniadaniem. Poza sezonem można dodać do kaszy owoce suszone. Świetnie smakuje ze świeżymi owocami: malinami, truskawkami, brzoskwiniami lub, jak na zdjęciu, z jeżynami.
Czas: 25 minut
Poziom trudność: łatwe
Składniki:
- Pół szklanki kaszy jaglanej
- Szklanka mleka kokosowego
- Dwie garści orzechów, najlepiej laskowych i migdałów, ale mogą być też włoskie, orzechy nerkowca czy ziemnych
- 2 łyżki miod
- Sól
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej patelnię, wysyp na nią kaszę jaglaną i praż na średnim ogniu przez 2-3 minuty.
Zagotuj w garnku pół szklanki wody. Gdy będzie wrząca, wsyp do niej kaszę. Dolej szklankę mleka kokosowego. Zagotuj, po czym zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem (tak by płyn tylko „mrugał”) przez 15-20 minut. Pilnuj, żeby płyn się nie wygotował a kasza nie przypaliła. Jeśli kasza wchłonie płyn, ale wciąż będą w niej twarde drobinki, dolej jeszcze trochę wody i gotuj pod przykryciem.
Krok 2
Teraz orzechy. Na dość mocno rozgrzaną patelnię wysyp orzechy i praż 2-3 minuty, potrząsając patelnią, żeby orzechy nie przypaliły się. Ściągnij orzechy i przestudź (są gorące), następnie posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Ponownie przesyp je na patelnię i chwilkę praż na średnim ogniu.
Wlej miód, a gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i obtocz w nim orzechy. Teraz dość mocno posól masę. Ilość soli zależy od indywidualnych gustów, my lubimy dość słone orzeszki wiec dodajemy około pół łyżeczki soli. Zamieszaj.
Krok 3
Przełóż kaszę z orzechami do miseczek/słoików, podawaj posypane owocami. Smacznego!