Najprostsze babeczki cukiniowe zrobione z ciemnej, pełnoziarnistej mąki, posypane borówkami. Bez cukru.

Muffiny to idealne wypieki dla niedzielnych cukierników, czyli takich co to robić ciastek i ciast nie potrafią, bo wychodzą zawsze. Takie też są cukiniowe babeczki – proste jak dodawanie 2 i 2. Po prostu wystarczy połączyć składniki, przełożyć do foremek i upiec.

Cukiniowe babeczki są wilgotne, aromatyczne, słodkie choć nie ma w nich grama cukru. W każdym razie przetworzonego. Zamiast niego użyliśmy drobno pokrojonych daktyli. Zamiast białej mąki dodaliśmy pełnoziarnistej, ciemnej mąki.

Jeśli spodobają Wam się babeczki spróbujcie przepis na ciasto z cukini oraz na babeczki z cukini bez mąki

Składniki:

Suche składniki

  • 11/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (360 ml)
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych daktyli
  • 1 szklanka borówek

Mokre składniki

  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka tartej cukini (średnia cukinia)
  • 1 szklanka mleczka ryżowego lub mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanilii
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego

Przygotowanie:

Krok 1

Wsyp do misy półtorej szklanki mąki, po pół łyżeczki sody, proszku do pieczenia, soli, 2 łyżeczki cynamonu i dużą szczyptę gałki muszkatołowej, pół szklanki daktyli. Wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 2

Umyj cukinię i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dobrze odciśnij z wody. Przełóż do dużej misy. Wbij do niej jajko, wlej szklankę mleczka ryżowego, pół szklanki oleju, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 3

Przesyp suche składniki do mokrych, wymieszaj tak żeby nie było suchych fragmentów.

Krok 4

Nasmaruj olejem foremkę do muffinek. Przełóż ciasto do foremki – nie napełniaj ich do końca, bo ciasto wyrośnie podczas pieczenia.

Krok 5

Nastaw piekarnik na 215 stopni. Wstaw babeczki do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz przez 15 minut. Nakłuj patyczkiem wybranego muffina czy jest gotów – jeśli patyczek jest suchy po wyciągnięciu, babeczki możesz wyciągać, jeśli ciasto przykleja się do niego, zostaw w piekarniku na 3-4 minuty.

Po wyjęciu babeczek z piekarnika, odstaw do całkowitego ostudzenia. Wtedy wyjmij muffinki z foremek.

Babeczki możesz przechowywać w temperaturze pokojowej do 4 dni.