Czy naprawdę pięć obiadów można zrobić w ciągu godziny? Owszem można, co postaramy się udowodnić w tym wpisie. Nam to zajęło mniej więcej tyle czasu. Opracowaliśmy zestaw prostych dań, a poza tym wykorzystaliśmy nasz sprawdzony patent przyrządzania posiłków na skróty, czyli w piekarniku.

Piekarnik to doskonały sposób na przygotowanie dużej ilości składników równocześnie, które można później dodawać do różnych dań lub tworzyć z nich całe potrawy. Zobaczcie co my w niedzielę wyczarowaliśmy z piekarnika:

Poniedziałek: Sałatka z komosy, soczewicy i pieczonych warzyw

Zobacz przepis

Wtorek: Makaron z pesto i krewetkami

Zobacz przepis

Środa: Szpinakowa z pieczonymi warzywami i migdałami

Zobacz przepis

Czwartek: Najprostszy wegetariański “chińczyk”

Zobacz przepis

Piątek: Pomidorowa z pieczonymi jabłkami i pesto

Zobacz przepis

Jak piec różne składniki równocześnie

Niemal wszystkie składniki zostały upieczone. Równocześnie do piekarnika wstawiliśmy: składniki na pomidorową a więc pomidory, marchew, cebulę, paprykę i jabłko. Warzywa piekliśmy w brytfannie, z wysokimi sciankami, ponieważ podczas pieczenia wydzielają mnóstwo soku.

Na jednej balszce, na papierze do pieczenia, rozłożyliśmy różyczki kalafiora i brokuła. Na drugiej tacy znalazly się pokrojone w paski papryki: czerwoną i żółtą, a także krewetki. Po 10 minutach pieczenia krewetki zabraliśmy z tacy a ich miejsce zajęły: bataty pokrojony w kostkę, rzodkiewki posiekane w plastry i kalarepa pokrojoną w słupki.

Ustawiamy temperaturę 200 stopni, włączamy termoobieg i – go!

Czas pieczenia? To zależy od pieczonego składnika. Wspomnieliśmy, że krewetki wyciągamy pierwsze, po 10 minutach. Krojonym paprykom, batatowi, cebuli, rzodkiewkom i kalarepie wystarczy 20-25 minut. Po pół godzinie wyciągamy kalafiora i brokuła.

Najwiecej czasu potrzebują składniki zupy pomidorowej ze względu na marchewkę, która piecze się najdłużej. Po 45 minutach w tak wysokiej temperaturze nawet ona wymięka:)

Dania z pieczonych warzyw

Co zrobić z górą upieczonych warzyw? Są dwa sposoby:

Pierwszy jest taki, że komponujemy z nich dania. Najprostsza jest sprawa z zupami: pomidorową wystarczy zmiksować. Szpinakowa wymaga o tyle więcej pracy, że do kalafiora i brokuła trzeba dodać szpinak i mielone migdały. I zmiksować.

Pozostałe trzy dania też są mega proste. W czasie kiedy w piekarniku pękły się warzywa ugotowaliśmy: makaron, makaron ryżowy, komosę i soczewicę. Z całej czwórki najwiecej czasu na ugotowanie potrzebuje soczewica – kwadrans (użyliśmy pełnej soczewicy, łupana byłaby gotowa w 7 minut). Czas gotowania makaronu pszennego i komosy to 10 minut. Makaronowi ryżowej wystarczy 5 minut.

Rozpisujemy czasy, żeby pokazać jak  łatwo przygotować bazę dania. Bo mając bazę szybko można przygotować posiłki, dodając upieczone składniki. Sami zobaczcie:

Sałatka z soczewicy: mieszamy soczewicę z komosą pieczonym batatem, cebulą, rzodkiewką, kalarepką i doprawiamy super prostym dresingiem

Pasta z pesto: mieszamy makaron z pesto (my zrobiliśmy własny, można kupić gotowy) i krewetkami

Chińczyk: tu trzeba użyć patelni albo woka, na którym smażymy boczniaki (lub kurczaka, jeśli wolicie), dodajemy prosty sos, makaron ryżowy, upieczone warzywa. Mieszamy i gotowe.

Drugi sposób jest taki, że warzywa pakujemy do pojemników i przestudzone wstawiamy do lodówki. Składniki na zupy mrozimy. W ciągu tygodnia, wieczorem wyciągamy warzywa i mając gotowe składniki przygotowujemy lancz na następny dzień do pracy. W poniedziałek gotujemy komosę i soczewicę, dodajemy warzywa i mamy gotową sałatkę. We wtorek robimy pesto z krewetkami. W środę gotujemy makaron ryżowy smażymy stir fry.

Czwartek i piątek rezerwujemy na zupy.

Nie męcz się – planuj

W planowaniu posiłków nie chodzi o to, żeby całą niedzielę spędzić w kuchni, nie. Chodzi o zaplanowanie co będziemy, czy co chcemy zjeść. Jeśli macie więcej czasu, zróbcie jak najwiecej gotowych posiłków. Gdy czasu lub sił Wam brakuje, przygotujcie półprodukty, które ułatwią Wam życie w ciągu tygodnia.

Zachęcamy Was do korzystania z piekarnika, bo jesienne, chłodniejsze dni to doskonały czas na odpalenie piekarnika, którego ciepło i aromat z pieczonych produktów na pewno poprawią Wam humory.

Zapraszamy do próbowania naszego sposobu gotowania i testowania przepisów. Poniżej znajdziecie listę produktów potrzebnych do zrobienia wszystkich pięciu dań.

Lista zakupowa 

Owoce morza

  • Krewetki 250 g mrożone
  • Warzywa/owoce
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 2 kg pomidorów malinowych
  • 1 batat
  • 2 żółte cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 1 kalarepka
  • 2 marchewki
  • Rzodkiewka pęczek
  • Boczniaki 200 g
  • Szpinak 300 g
  • Pęczek bazylii
  • Pęczek pietruszki
  • 2 jabłka (najlepiej szare renty)

Kasze

  • Soczewica 1 szklanka
  • Komosa 1/2 szklanki  (100 g)

Makaron

  • Kokardki/rurki 200 g
  • Makaron ryżowy 100 g
  • Ravioli 200 g

Orzechy 

  • Migdały 2 szklanki

Sery

  • Parmezan tarty szklanka

Dodatki

  • Oliwa 1/2 szklanki
  • Cukier brązowy 4 łyżki
  • Sos sojowy 6 łyżek
  • Sos hoi sin 1 łyżka
  • Sos sriracha 1 łyżka
  • Tymianek suszony 2 łyżeczki
  • Oregano suszony  2 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony 1/2 łyżeczki
  • Majeranek 1/2 łyżeczki