Bardzo delikatna zupa krem z pieczonej papryki, pomidorów i mleka kokosowego. Te trzy składniki połączone z trzema przyprawami wystarczą, by zabrać Was do kulinarnego nieba.

Najprostsza i najlepsza zupa krem z pieczonej papryki

zupa krem z pieczonej papryki

Co do zasady zupy kremowe są proste do zrobienia – wystarczy zmiksować składniki. Nasza zupa krem z pieczonej papryki jest super prosta a przy tym niezwykle smaczna.

Aksamitne, zmiksowane zupy kremy dość często goszczą na naszym stole, bo Agnieszka takie właśnie lubi. Eksperymentujemy zatem z różnymi warzywami, ale na koniec dnia i tak wychodzi na to, że najlepszy jest krem z pieczonych papryk. Już sama upieczona papryka jest pyszna, a co dopiero w towarzystwie innych warzyw, zmiksowana na gładko…

Każda zupa krem z pieczonej papryki jest pyszna, ale zrobiona według tego przepisu jest absolutnie wybitna. Pochodzi z bloga Minimalist Baker, który, jak sama nazwa wskazuje, prezentuje minimalistyczne podejście do gotowania, głównie do składników, których liczba jest ograniczona do minimum. Tak jest też z kremem z papryki, który składa się jeszcze tylko z pomidorów z puszki i mleka kokosowego. Szczególnie ważny jest ten ostatni dodatek, bo nadaje zupie kremowej konsystencji, jedwabistości i lekkości.
Ważne są też przyprawy – również trzy: bazylia, suszony czosnek i papryczka chili (też suszona). Każda z nich jest wyrazista w smaku i razem stanowią doskonałe tło dla głównych składników.

Czas: 40 minut
Poziom trudności: łatwy
Liczna porcji: 2

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • Puszka całych pomidorów
  • Puszka mleka kokosowego
  • 70 g przecieru pomidorowego (nieco mniej niż mały słoiczek koncentratu)
  • Szklanka wody (opcjonalnie, do rozrzedzenia kremu, gdyby wydał ci się za gęsty)
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 suszona papryczka chili
  • 2 łyżki miodu
  • Sól do smaku

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Papryki połóż na blaszce wysłanej pergaminem i wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut aż skórka na nich mocno ściemnieje.

Krok 2
W międzyczasie przełóż wszystkie pozostałe składniki do rondla/garnka, przykryj, zagotuj i duś na wolnym ogniu.

Krok 3
Wyjmij papryki z piekarnika i przełóż do szczelnego naczynia lub worka foliowego i zawiąż. Odstaw na 10 minut, żeby przestygłą.
Następnie zdejm z nich skórkę, wyciągnij gniazda nasienne i nasionka i przełóż upieczone płaty do garnka z pastą pomidorową i przyprawami. Całość zmiksuj ręcznym robotem (lub w mikserze).
Ponownie zagotuj i duś jeszcze przez 10 minut. Im dłużej zupa będzie się dusić tym głębszego nabierze smaku. Dodaj więcej przypraw: miodu jeśli chcesz żeby krem był bardziej słodki, bazylii,m dla wzmocnienia aromatu, papryczki chili dla ostrości.
Podawaj zupę z grzankami.
Możesz ją przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 4 dni lub w zamrażalniku przez miesiąc.

 

Leave a Reply