Te pieczone ziemniaki są warte grzechu… Nic dziwnego, że zajadała się nimi słynna paryska kurtyzana – wiedziała co dobre. Ziemniaki Pommes Anna będą idealnym dodatkiem do niedzielnego, świątecznego dania głównego. Zakochacie się w nich.

ziemniaki pommes anna

Ziemniaki Pommes Anna mają niesamowitą historię, która mogła wydarzyć się tylko we Francji – kraju smakoszy, gdzie sztuka kulinarna ma swoje korzenie. Swoją nazwę wzięły od słynnej, XIX-wiecznej paryskiej kurtyzany Anny Desilions (gdzie indziej byłoby to możliwe? ;-)). Anna tak często zajadała się pieczonymi ziemniakami w restauracji prowadzonej przez znanego szefa kuchni, Adolphe’a Duglere’a, (jednego z twórców nowoczesnej kuchni francuskiej), że mistrz na cześć powabnej konsumentki ochrzcił danie jej imieniem. Znana jest nawet data tego wydarzenia – 1870 r.

Kartoflana Anna to danie składające się z zaledwie trzech składników: cieniutko pokrojonych ziemniaków (najlepiej w malakserze), klarowanego masła, soli i pieprzu. Danie jest proste, a przy tym bardzo wykwintne. „Encyklopedia Larousse” dopuszcza dodanie do niego posiekanego czosnku, ale naszym zdaniem lepiej smakuje bez niego.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/3 kostki masła
  • Natka z pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Ziemniaki Pommes Anna będą idealnie pasować do tego pieczonego kurczaka nadziewanego wątróbką.

pieczony kurczak faszerowany wątróbką

Ziemniaki Pommes Anna – przygotowanie:

Krok 1

Obieramy ziemniaki i kroimy je na cienkie plasterki – najlepiej w malakserze. Odcinamy jedną trzecią kostki masła, czyli jakieś 60 g i roztapiamy w rondelku. Siekamy natkę pietruszki. Smarujemy masłem płaskie naczynie żaroodporne i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków (będą trzy), układając plasterki na zakładkę – tak żeby zachodziły jeden na drugi.

Krok 2

Pędzelkiem smarujemy pierwszą warstwę masłem, solimy, pieprzymy i posypujemy natką. Na tak przygotowaną warstwę układamy jeszcze dwie kolejne, powtarzając procedurę z masłem, solą, pieprzem i natką. Jeśli zostało nam jeszcze masło – wylewamy je swobodnie na wierzch ziemniaków. Wstawiamy ziemniaki do pieca na 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Podczas pieczenia ziemniaki się zarumienią, a niektóre staną się delikatnie chrupkie.

Palce lizac!

POMMES ANNA NA PATELNI

Jest też inny sposób przygotowania tej zapiekanki ziemniaczanej – na patelni.  Właściwie dwa sposoby:

1. Dno patelni lub rondla, takiego który można użyć w piekarniku (a więc z żaroodporną rączką), smarujemy masłem. Układamy na nim plastry ziemniaków (tak jak to opisaliśmy wyżej). Wstawiamy na palnik, mocno rozgrzewamy i smażymy na ostrym ogniu przez kilka minut (2-3 w zależności od temperatury patelni), po czym naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut. 

2. Plasterki ziemniaka układamy w rozetę na patelni (najlepiej z grubym dnem, a już obowiązkowo z nieprzywierającym dnem). Każdą warstwę smarujemy dość obficie stopionym masłem. Na ostatnią wylewamy pół szklanki stopionego masła. Ziemniaki obciążamy rondlem, lub garnkiem z denkiem o średnicy pozwalającym dokładne przykryć patelnię. Nalewamy do naczynia wody, żeby mocnej sprasować ziemniaki i wstawiamy na średni ogień. Dusimy około 15 minut.

Ziemniaki Pommes Anna z patelni podajemy w taki sposób, że przykrywamy patelnię pokrywką, odwracamy do góry dnem i zsuwamy zapiekankę z pokrywki na półmisek. Chodzi o wyeksponowanie podpieczonego spodu ziemniaków.

Przyłączcie się do nas i w tym roku zorganizujcie Święta Zero Waste – bez marnowania żywności. Zapraszamy do wspólnego wydarzenia na Facebooku. Razem na pewno się uda

Święta zero waste

Leave a Reply