Te pieczone ziemniaki są warte grzechu… Nic dziwnego, że zajadała się nimi słynna paryska kurtyzana – wiedziała co dobre. Ziemniaki Pommes Anna będą idealnym dodatkiem do niedzielnego, świątecznego dania głównego. Zakochacie się w nich.

ziemniaki pommes anna

Ziemniaki Pommes Anna mają niesamowitą historię, która mogła wydarzyć się tylko we Francji – kraju smakoszy, gdzie sztuka kulinarna ma swoje korzenie. Swoją nazwę wzięły od słynnej, XIX-wiecznej paryskiej kurtyzany Anny Desilions (gdzie indziej byłoby to możliwe? ;-)). Anna tak często zajadała się pieczonymi ziemniakami w restauracji prowadzonej przez znanego szefa kuchni, Adolphe’a Duglere’a, (jednego z twórców nowoczesnej kuchni francuskiej), że mistrz na cześć powabnej konsumentki ochrzcił danie jej imieniem. Znana jest nawet data tego wydarzenia – 1870 r.

Kartoflana Anna to danie składające się z zaledwie trzech składników: cieniutko pokrojonych ziemniaków (najlepiej w malakserze), klarowanego masła, soli i pieprzu. Danie jest proste, a przy tym bardzo wykwintne. „Encyklopedia Larousse” dopuszcza dodanie do niego posiekanego czosnku, ale naszym zdaniem lepiej smakuje bez niego.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/3 kostki masła
  • Natka z pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Ziemniaki Pommes Anna będą idealnie pasować do tego pieczonego kurczaka nadziewanego wątróbką.

pieczony kurczak faszerowany wątróbką

Ziemniaki Pommes Anna – przygotowanie:

Krok 1

Obieramy ziemniaki i kroimy je na cienkie plasterki – najlepiej w malakserze. Odcinamy jedną trzecią kostki masła, czyli jakieś 60 g i roztapiamy w rondelku. Siekamy natkę pietruszki. Smarujemy masłem płaskie naczynie żaroodporne i wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków (będą trzy), układając plasterki na zakładkę – tak żeby zachodziły jeden na drugi.

Krok 2

Pędzelkiem smarujemy pierwszą warstwę masłem, solimy, pieprzymy i posypujemy natką. Na tak przygotowaną warstwę układamy jeszcze dwie kolejne, powtarzając procedurę z masłem, solą, pieprzem i natką. Jeśli zostało nam jeszcze masło – wylewamy je swobodnie na wierzch ziemniaków. Wstawiamy ziemniaki do pieca na 30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Podczas pieczenia ziemniaki się zarumienią, a niektóre staną się delikatnie chrupkie.

Palce lizac!

POMMES ANNA NA PATELNI

Jest też inny sposób przygotowania tej zapiekanki ziemniaczanej – na patelni.  Właściwie dwa sposoby:

1. Dno patelni lub rondla, takiego który można użyć w piekarniku (a więc z żaroodporną rączką), smarujemy masłem. Układamy na nim plastry ziemniaków (tak jak to opisaliśmy wyżej). Wstawiamy na palnik, mocno rozgrzewamy i smażymy na ostrym ogniu przez kilka minut (2-3 w zależności od temperatury patelni), po czym naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 15 minut. 

2. Plasterki ziemniaka układamy w rozetę na patelni (najlepiej z grubym dnem, a już obowiązkowo z nieprzywierającym dnem). Każdą warstwę smarujemy dość obficie stopionym masłem. Na ostatnią wylewamy pół szklanki stopionego masła. Ziemniaki obciążamy rondlem, lub garnkiem z denkiem o średnicy pozwalającym dokładne przykryć patelnię. Nalewamy do naczynia wody, żeby mocnej sprasować ziemniaki i wstawiamy na średni ogień. Dusimy około 15 minut.

Ziemniaki Pommes Anna z patelni podajemy w taki sposób, że przykrywamy patelnię pokrywką, odwracamy do góry dnem i zsuwamy zapiekankę z pokrywki na półmisek. Chodzi o wyeksponowanie podpieczonego spodu ziemniaków.

Przyłączcie się do nas i w tym roku zorganizujcie Święta Zero Waste – bez marnowania żywności. Zapraszamy do wspólnego wydarzenia na Facebooku. Razem na pewno się uda

Święta zero waste

  • Ten przepis na ziemniaki Anny jest taki proste , ale jednocześnie poruszają wyobraźnię, muszę takie zrobić

  • Przepis faktycznie palce lizac 😋 ale do obierania ziemniakow zagodnie meza 😂

  • Oszsz… wygląda super. Zwłaszcza super jest fakt, że potrzeba minimalną ilośc rzeczy do zrobienia

  • Muszę to koniecznie pokazać żonie, która jest mocno ziemniaczana

    • Agnieszka Jablonska-Twaróg

      :)) u nas ziemniaczany jest Gienek (bardzo ziemniaczany…), ale akurat w tej wersji kochamy oboje! Pozdrowienia dla żony

  • Ooo! Już kiedyś podobne ziemniaczki robiłam w domu, a nie wiedziałam, że mają jakąś swoją nazwę!

  • Uwielbiam te ziemniaki. Ale jakie one kaloryczne.

    • Niedzielny Kucharz

      nasza wersja pommes anna jest niskokaloryczna:) Według oryginalnej metody ziemniaki smażą się, a raczej duszą w bardzo dużej ilości klarowanego masła. Dlatego zapiekankę robi się na patelni, mocno podlanej tłuszczem. My pieczemy ziemniaki, które ledwie są posmarowane masełkiem.

  • Wyglądają niezwykle smakowicie, przepis zapisałam

  • Faktycznie to idealny dodatek, szczególnie że na święta zdarza mi się robić indyka albo kaczkę. Osobiście nie przepadam za jakąkolwiek formą ziemniaka jak gotowany ale mój mąż uwielbia je właśnie takie.

  • Jutro beda u mnie do obiadku

    • Niedzielny Kucharz

      Super! smacznego :D:D

  • Wygląda niesamowicie apetycznie! Zapisuję do zrobienia

  • Agata Kortyka

    Wygląda super i wygląda na mało skomplikowany, coś dla mnie