Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente. Spaghetti z pesto i szparagami – sycące danie kuchni włoskiej do przygotowania w 15 minut, w którym można się zakochać!

Czas: 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 2

Makaron z pesto ze szparagami i ziemniakami jest naszą wariacją na temat klasycznej włoskiej pasty, uważaną za jedną z najelegantszych – makaronu z zielonym groszkiem (strączkowym) z ziemniakami i pesto. Ponieważ na świeży groszek trzeba jeszcze poczekać, a tegoroczne szparagi już są – postanowiliśmy nieco pozmieniać oryginalną recepturę. Wyszło pysznie.

Ziemniaki z makaronem

Połączenie ziemniaków z makaronem może Wam się wydać nieoczywiste i dziwne, ale jest to sztandarowe rozwiązanie włoskiej kuchni, które (jak to u Włochów) doskonale się sprawdza. Dzięki ziemniakom to proste danie jest bardziej sycące! Przyrządzając danie trzeba uważać, żeby nie rozgotować ziemniaków. Najlepiej jest użyć ziemniaków twardszych, sałatkowych o zwartym miąższu. Podany w przepisie czas gotowania jest orientacyjny i zależy od ziemniaków i grubości krążków. Generalna rada jest taka, żeby dodać makaron do ziemniaków, gdy lekko się obgotują i można je już nakłuć nożem.

Możecie też zrobić tak: najpierw ugotujcie ziemniaki i później, w tej samej wodzie, makaron.

Sprawdź pozostałe nasze propozycje na menu w tym tygodniu!

Menu na tydzień – przepisy dla rodziców

Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini
Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto
Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami
Środa: Picadillo z ryżem
Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo
Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl

Spaghetti z pesto, szparagami i ziemniakami

spaghetti z pesto i szparagami

 

Składniki:

  • Pęczek szparagów
  • Pęczek bazylii
  • 1/4 szklanki orzechów (najlepiej piniowych, ale sprawdzą się też orzechy laskowe i migdały)
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 małe ziemniaki
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 1/2 szklanki oliwy
  • Sok z połowy cytryny
  • 200 g spaghetti
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Obierz ziemniaki i pokrój na plasterki. Zagotuj wodę (3-4 szklanki), posól 2 łyżeczkami soli, wrzuć ziemniaki. Po 2 minutach dodaj do ziemniaków spaghetti. Po kolejnych 8 minutach dodaj pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki szparagi, ale bez czubków. Te dodaj na samym końcu, na minutę przed końcem gotowania.

Krok 2
W międzyczasie zrób pesto: zmiksuj bazylię, orzechy, czosnek, oliwę i parmezan.

Krok 3
Odcedź makaron i warzywa, przełóż do misy z pesto. Wymieszaj i wcinaj!

Smacznego!

Lubisz szparagi? Sprawdź również

szparagi z makaronem w maślanym sosie 

oraz pęczotto primavera.

pęczotto primavera