Pożywna sałatka warzywna, która spokojnie może wystąpić w roli lanczu. Upieczona cieciorka i krewetki zapewnią spory ładunek energii na cały dzień.

Czas przygotowania: 25 minut
Poziom trudności: Łatwe
Liczba porcji: 2


Jak sądzicie jakie warzywo jest poświęcone bogini miłości Wenus? Że jabłko?:) Nie,  cieciorka! Już widzimy Wasze miny – groch i miłość? Ano tak. Starożytni przypisywali cicero takie właściwości jak wzorst skuteczności prokreacyjnej mężczyzn i produkcji mleka u matek. Cieciorka ma moc! Nicolaus Culpeper, ojciec zielarstwa, szesnastowieczny naukowiec, pisał, że cieciorka jest mniej „windy” niż groch, a przy tym pożywniejsza:)

Cieciorka jest absolutnie magicznym warzywem, jest chrupca a przy tym krucha, ma piękny kształt i wspaniale sprawdza się jako składnik sałatek. Jeśli kojarzyła Wam się dotąd tylko z humusem, to powinniście spróbować zjeść ją w całości i najlepiej upieczoną na chrupko. Upieczona smakuje absolutnie wyjątkowo, jak prażone orzeszki ziemne, tyle że zdrowe. Przyrządza się ją w bajecznie prosty sposób, wystarczy przyprawić i wstawić do piekarnika.

W naszej sałatce odgrywa kluczową rolę, nadając całości aromatu i smaku. Krewetki dają konsystencję, a warzywa świeżość i soczystość. Całość wieńczy kwaskowy dresing z awokado i jogurtu. Sałatka jest niebywale sycąca, a dodatkiem pieczywa może spokojnie wystąpić w roli zdrowego lanczu.

Składniki:

  • Krewetki surowe (mrożone)
  • 2 puszki cieciorki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • Sól do smaku

Dresing

  • 3 łyżki posiekanej kolendry lub pietruszki
  • 1 awokado
  • 1 szklanka jogurtu
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wysyp cieciorkę na sito, przepłucz pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Wysyp na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Posyp łyżką słodkiej papryki, łyżeczką curry, ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego, polej dwiema łyżkami oleju, posól do smaku. Wymieszaj, rozłóż równomiernie na blaszce, wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. W połowie pieczenia przemieszaj cieciorkę.

Krok 2
Obierz krewetki z pancerzyków. Włóż do naczynia żaroodpornego, posyp łyżką suszonego czosnku, posól, polej dwiema łyżkami oleju. Wstaw do piekarnika na 10 minut.

Krok 3
Przygotuj dresing. Rozgnieć awokado widelcem na pastę, dodaj posiekaną kolendrę, sok z cytryny, jogurt. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 4
Pokrój papryki i ogórka w kostkę. Wsyp do misy. Dodaj cieciorkę, krewetki. Wymieszaj. Podawaj z dresingiem.