Wygląda jak pizza, smakuje jak pizza, ale jest znacznie zdrowsza od klasycznej wersji. Różni się od niej spodem, zrobionym z ciasta kalafiorowego.

Czas przygotowania: 10  minut

Czas pieczenia: 25 minut

Poziom trudności: Łatwe

Liczba porcji: 2

Kiedy zamawiasz pizzę i usłyszysz pytanie „na jakim cieście” powiedz, że chcesz pizzę na cieście z kalafiora:)  Tak, brzmi dziwnie, ale wcale dziwnie nie smakuje. Pizza z kalafiora mocno przypomina zwykłą pizzę. Różnica jest tylko taka, że jest znacznie zdrowsza. I bardzo łatwa i szybka do zrobienia, bo może być gotowa już w pół godziny.

Polecamy Wam ten przepis, gdyż stanowi miłą odmianę wobec klasycznej, glutenowej pizzy.

Jeśli lubisz takie zakręcone dania sprawdź przepis na pizzę z komosy oraz na pizzę z… kurczaka.

Jeśli zasmakuje ci pizza z kalafiora, upiecz tartę ze szpinakiem i groszkiem na kalafiorowym spodzie.

Przepis pochodzi z serwisu Tasty.co

Składniki:

  • Średniej wielkości główka kalafiora
  • 1 duże jajko lub dwa małe
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej albo migdałowej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie

  • 3 łyżki sosu pomidorowego (np. według tego błyskawicznego przepisu)
  • Kulka mozzarelli
  • Kawałek chorizo – 15-20 cm
  • Duży pomidor

Przygotowanie:

Krok 1

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Kalafiora umyj, podziel na różyczki i razem z pokrojonym głąbem włóż do misy malaksera. Zmiksuj na proszek.

Krok 2

Przełóż zmiksowanego kalafiora do misy i wstaw do mikrofali na 3 minuty. Następnie przestudź, wyłóż masę na ściereczkę (uważaj, bo kalafior jest bardzo gorący!) ściśle zawiąż skręcając luźne końce i odciśnij całą wodę. Im masa będzie bardziej sucha, tym lepiej.

Krok 3

Do kalafiorowej masy dodaj pół szklanki startego parmezany, łyżeczkę oregano, sól do smaku i wymieszaj. Wsyp pół szklanki mąki, znowu wymieszaj. Wbij jajko i zagnieć ciasto.

Krok 4

Wyłóż papierem blaszkę do pieczenia, posmaruj delikatnie olejem. Wyłóż na nią ciasto do pizzy, uformuj kulę, a następnie rozpłaszcz rękami tworząc okrągły placek o średnicy około 20 cm, z wyższym rantem na brzegach. Ciasto powinno mieć około pół centymetra grubości.

Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut

Krok 5

Kiedy placek się przypiecze, wyciągnij go z pieca, posmaruj sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, na nich rozłóż porwaną na kawałki mozzarelle oraz pokrojonego w plastry pomidora. Wstaw do pieca i zapiecz na złoto.