Picadillo – niezwykłe danie z wołowiną, pikantnym chorizo, oliwkami, rodzynkami, cynamonem i kuminem. Aromatyczna potrawka, którą można podać z ryżem, zawinąć w tortille, albo zjeść z dobrym pieczywem.

Czas: 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Liczba porcji: 4

Picadillo – bogactwo smaków z Ameryki Łacińskiej

picadillo

Prawie każdy kto lubi jeść, wie co to jest chili con carne – pyszne danie kuchni meksykańskiej. Zupełnie nieznana jest u nas natomiast bardzo podobna, jeśli nie lepsza, potrawka – picadillo – niezwykle popularna w Ameryce Łacińskiej i na Filipinach. Picadillo to genialne połączenie smaków pikantnych i słodkich, mięsa i owoców z dodatkiem tak nieoczywistych przypraw jak cynamon. Trochę przypomina musakę, ale jest od niej bogatsze w smaku.

Danie jest bardzo łatwe do przyrządzenia, warto przygotować je w większej ilości, porcjować i zamrozić (bo doskonale się do tego nadaje). Będzie jak znalazł na lekką kolację lub obiad, kiedy nic innego nie będzie w lodówce, albo brakuje czasu na gotowanie. Picadillo można podać ryżem, tacos, dobrym pieczywem albo zawinięte w tortillę lub naleśnik.

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 szklanki posiekanego w kostkę chorizo
  • 2 małe cebule (drobno posiekane)
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • Puszka całych pomidorów
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 2 liście laurowe
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • 2/3 szklanki pokrojonych oliwek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzej olej w szerokim rondlu. Wsyp do niego cebulę, przesmaż przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklista. Dodaj czosnek i chorizo. Smaż mieszając przez 8-10 minut, aż chorizo ładnie się przyrumieni.

Krok 2
Włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką. Kiedy wołowina zbrązowieje i ładnie się przesmaży, dodaj do niej płaską łyżkę cynamonu i łyżeczkę kuminu. Wymieszaj, a następnie wlej do rondla pomidory wraz z zalewą i 2 łyżki octu winnego. Rozdrobnij pomidory szpatułką, wymieszaj całość, przykryj i duś na wolnym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec dodaj do potrawki oliwki i rodzynki. Wymieszaj.
Na koniec dopraw solą i pieprzem (jeśli używasz pikantnego chorizo to uważaj z pieprzem), posyp zieleniną. Podawaj z gotowanym ryżem.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź również ratatouille w 2 krokach z piekarnika.