Pęczotto z pieczonymi warzywami to jedno z tych dań, które wymaga tylko wymieszania składników. I gotowe. Pyszne, zdrowe i sycące.

Pęczotto, które robi się samo

Przygotowanie pęczotto z pieczonymi warzywami jest super proste: wkładasz do piekarnika pokrojone warzywa i przyprawione mięso, gotujesz pęczak, potem łączysz składniki i możesz delektować się niezwykle pożywnym i zdrowym obiadem.  Pomysł na to danie zaczerpnęliśmy z jednego z naszych ulubionych blogów – fitmencook.com z tym, że ziarna faro i ryż (z oryginału) zastąpiliśmy pęczakiem, a zamiast kurczaka upiekliśmy aromatyczną polędwiczkę.

Zobacz przepisy na pozostałe obiady z tego tygodnia

pęczotto z pieczonymi warzywami

Składniki:

  • Polędwiczka wieprzowa
  • 250 g brukselki
  • Mały słodki ziemniak
  • 250 g dyni
  • Pół szklanki pęczaku
  • Mała dymka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Kilka łyżek posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku

Marynata:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Krok 1
Wymieszaj składniki marynaty. Włóż mięso do marynaty. Przykryj i odstaw na czas przygotowania warzyw.

Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 180 st. Umyj warzywa. Obierz batata i pokrój w kostkę. Dynię pokrój w cienkie łódeczki (max 2 cm szerokości). Możesz ją obrać i pokroić w kostkę, ale oddzielanie twardej, surowej skóry to ciężka robota. Dlatego lepiej zrobić to już po upieczeniu. Brukselkę przekrój na połowy. Skrop warzywa łyżką oleju i posyp ziołami. Wymieszaj.. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut.

pęczotto z pieczonymi warzywami

Krok 3
Polędwiczkę zawiń w folię aluminiową, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.

Krok 4
Składniki marynaty wymieszaj. Włóż mięso do marynaty. Przykryj i odstaw na czas przygotowania warzyw.

Krok 5
Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na olej.  Pęczak dobrze opłucz pod zimną wodą, odsącz. Wsyp do rondla z podsmażoną cebulką, zamieszaj i praż przez 4-5 minut, często mieszając. Następnie zalej szklanką wody i gotój pod przykryciem 15-20 minut, aż pęczak będzie miękki. Jeśli płyn wygotuje się, dodaj trochę wody.

Krok 6
Polędwiczkę wyjmij z piekarnia, przestudź, a następnie pokrój w plastry. Warzywa wyjmij z piekarnika i wymieszaj z kaszą pęczak. Podawaj z polędwiczką i dowolną sałatą.

Smacznego!

Ps. To pęczotto z pieczonymi warzywami doskonale nadaje się do mrożenia – będzie smakowało tak samo dobrze.

pęczotto z pieczonymi warzywami
Nie sugerujcie się nazwą dnia na opakowaniu:) Torebki strunowe do mrożenia można myć i używać wielokrotnie. Te pochodzą właśnie z recyklingu. Opisujemy tylko dania, które nie są przeznaczone do zjedzenia w ciągu najbliższego tygodnia.

Leave a Reply